Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Alack Sinner των Carlos Sampayo & José Muñoz

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός


 Alack Sinner - ''Αμαρτωλός..χωρίς αιτία.."


Υπάρχουν αναρίθμητοι ντετέκτιβ στο κόσμο της 9ης τέχνης. Ίσως όμως κανένας δεν έχει κατορθώσει να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του από τον Alack Sinner.Κυνικός,μελαγχολικός,με πάντα ένα τσιγάρο στο στόμα, και με πρόσωπο σημαδεμένο από ρυτίδες, και με ένα παρελθόν περισσότερο σημαδεμένο και από το πρόσωπο του.. Άλλωστε ακόμα και το ίδιο του το όνομα(Sinner-αμαρτωλός)περιγράφει έναν άνθρωπο που οι ίδιοι οι εφιάλτες του και οι προσωπικές του Ερινύες τον κυνηγούσαν όπως ακριβώς κυνηγιέται και ένας αμαρτωλός..



Ιδιωτικός ντετέκτιβ, αφού το επαναστατικό και ανήσυχο πνεύμα του δε ταίριαζε μέσα στους στενούς και περιοριστικούς κόλπους της αστυνομίας, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη,αλλά ο αναγνώστης δεν θα τον δει ποτέ να περπατάει στην κομψή Fifth Avenue.Αντίθετα, μεταξύ των ερευνών, είναι πιο εύκολο να τον βρεις στο μπαρ του Joe όπου μπορεί να νιώσει "σαν το σπίτι του" βρίσκοντας την με μπύρες και τσιγάρα....




Δημιούργημα των Αργεντινών  Carlos Sampayo(σενάριο) και José Muñoz(σχέδιο),οι οποίοι ήταν πολιτικοί εξόριστοι που ζούσαν στην Ιταλία(αν και οι δυο τους είχαν γνωριστεί το 1974 σε διακοπές τους στην Ισπανία),εμφανίστηκε το 1975 στο περιοδικό Linus(αργότερα στα γαλλικά στο Charlie Mensuel , à suivre) .Οι δημιουργοί χωρίς ίσως να το είχαν τότε συνειδητοποιήσει κατόρθωσαν να παρουσιάσουν μια σειρά με την οποία θα άλλαζαν τον κόσμο της 9ης τέχνης, όχι ίσως ακριβώς όπως θα το ήθελαν, αλλά παρόλα αυτά θα το άλλαζαν. Επίσης κατόρθωσαν να ανανεώσουν ριζικά τη μυθολογία του noir αφηγήματος, αποβάλλοντας κάθε στερεοτυπική μορφή που το συνόδευε μέχρι τότε(είτε και στα κόμικς, είτε και στον κινηματογράφο ή τη λογοτεχνία),και επικεντρώθηκαν στην ιδεολογική και πολιτική συνιστώσα του εγκλήματος, καθώς επίσης και στους ανθρώπους πίσω από αυτό.Ο Alack Sinner είναι άξιο τέκνο των μυθιστορημάτων του Dashiell Hammett και του Raymond Chandler, αλλά με την αίσθηση της ήττας και του κυνισμού που χαρακτηρίζουν τους δικούς τους ήρωες ο Sinner αποδεικνύεται περισσότερο κυνικός από τους Φίλιπ Μάρλου ή Σαμ Σπέιντ πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων τους.



Νoir ατμόσφαιρα που τσακίζει κόκκαλα, σε μία Νέα Υόρκη που εναλλάσσετε ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, ο Alack Sinner εκτός από τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες Καθώς το κόμικ εξελίσσεται παίρνει τη μορφή κοινωνικής καταγγελίας, οι ιστορίες γίνονται ολοένα και πιο κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, απομακρυνόμενες λίγο από τα αστυνομικά/εγκληματικά στοιχεία για να επικεντρωθούν περισσότερο στις σκοτεινότερες πτυχές της καθημερινής ζωής στη Νέα Υόρκη και των ανθρώπων που την απαρτίζουν σαν μέλη ενός "καταραμένου" θιάσου : πόρνες, τοξικομανείς ,διεφθαρμένους αστυνομικούς και άπληστους δικηγόρους.

Μαζί όμως με το σενάριο της σειράς(άψογη η αφηγηματική ικανότητα του Sampayo),εξελίσσεται και το σχέδιο του José Muñoz.Επιρρεασμένος από μεγάλους δημιουργούς όπως τους Milton Caniff,Hugo Pratt,και Alberto Breccia,ο Muñoz δημιουργεί ένα στυλιζαρισμένο και αφαιρετικό στυλ, πολύ ενεργητικό με έντονα μελάνια, και την εναλλαγή άσπρου και μαύρου, όπου κανένα δεν υπερέχει του άλλου, αλλά περισσότερο το "συμπληρώνει". Σημαντικά έργα όπως το Sin City του Frank Miller,το Stray Bullets του David Lapham ή το Criminal από τον Ed Brubaker και τον Sean Philips,χρωστάνε την ύπαρξη τους στον Alack Sinner των Sampayo και Muñoz.





Η σειρά έβγαλε μέχρι και το 1992 τις ιστορίες της σε 9 άλμπουμ, ενώ στα αγγλικά αρχικά κυκλοφόρησε σε 12 τεύχη από τη Fantagraphics και σε αργότερα σε δύο πολυτελή άλμπουμ από την IDW(Τhe Age of Innocence 2016 και The Age of Disenchanment το 2018).




Στη χώρα μας οι παλαιότεροι θυμόνται ιστορίες του Alack Sinner στο περιοδικό Κολούμπρα καθώς επίσης και στο αλμπουμάκι που εξέδωσε η Βαβέλ το 1990 δανειζόμενη έναν υπέροχο τίτλο από μία ιστορία της σειράς(στην οποία ο Sinner συναντά και τους ίδιους τους δημιουργούς!!)με τίτλο "η ζωή δεν είναι κόμικς μωρό μου"σε μετάφραση του Γιώργου Σιούνα και ωραίο εξώφυλλο του Σταύρου Κουλά. Από τις καλύτερες σειρές που θα κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας να διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου