Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Suicide Squad - Ιστορία ή καταγωγή

Suicide Squad 

Σήμερα θα σας μιλήσω για μία από τις ποιο διαφορετικές ομάδες στην ιστορία της DC και των mainstream κόμικ γενικότερα.Η πρώτη εμφάνιση της Suicide Squad έγινε στη δεκαετία του '50 στον τίτλο Brave and Bold #25 τον Σεπτέμβριο του 1959.Δημιούργημα των Robert Kaninger & Ross Andru(θα τον θυμάστε και από τα Spider Man που σχεδίασε τη δεκαετία του '70 με την Gwen clone και τον Jackal)αυτή η ομάδα φυσικά δεν είχε καμιά σχέση με την ομάδα που γνωρίσαμε σχεδόν 30 χρόνια αργότερα.



Με αρχηγό τον στρατιωτικό Rick Flag εκείνη η ομάδα αποτελείτο από non powered μέλη που απλά αντιμετώπιζαν τέρατα,δεινόσαυρους και άλλα γιγαντιαία πλάσματα που απειλούσαν την ανθρωπότητα..Δεν επιβίωσαν όμως τη νέα τάξη(ή τάση)πραγμάτων που ήταν η επιστροφή τέλη δεκαετίας του '50 των σούπερ ηρώων και την έναρξη της λεγόμενης silver age εποχής και μέσα σε 3 τεύχη αντικαταστάθηκαν από την πρώτη εμφάνιση της Justice League of America στον τίτλο(Brave and Bold # 28 Mάρτιος 1960)μολονότι η Suicide Squad και εκείνη κατά κάποιο τρόπο είχε αντικαταστήσει την παλαιότερη ομάδα την Justice Society of America(που τα μέλη της είχαν παραιτηθεί από τα ηρωικά τους καθήκοντα την εποχή του McCarthy άσχετα αν ο τίτλος της είχε κλείσει από τα τέλη της δεκαετίας του '40).



25 χρόνια αργότερα ο συγγραφέας John Ostrander σε κουβέντα που είχε με τον editor Robert Greenberger σχετικά με την αναβίωση κάποιου παλαιού τίτλου της DC(η αρχική σκέψη ήταν ο τίτλος αυτός να ήταν οι Challengers of the Unkwown,μία παλαιότερη δημιουργία του Jack Kirby για την DC λίγο πριν φύγει για τη Marvel και δημιουργήσει τους Fantastic Four με τον Stan Lee)κατέληξαν τελικά στη Suicide Squad γιατί ο Greenberger προτιμούσε το όνομα καλύτερα...



Η πρώτη εμφάνιση της νέας ομάδας έγινε σε ένα limited series(που μετά το Crisis on Infitite Earths)ήταν το δεύτερο μεγάλο crossover της DC το Legends #3 που έγραφε ο Ostrander.
Βασισμένος σε μία ιδέα που ουσιαστικά "πάντρευε"το concept των Dirty Dozen(και οι 12 ήταν καθάρματα)με το Mission Impossible(επικίνδυνες αποστολές)ο Ostrander δημιούργησε μία ομάδα που αποτελούταν από εγκληματίες και supervillains που αναλάμβαναν αποστολές αυτοκτονίας από τη κυβέρνηση σε αντάλλαγμα μία καλύτερη ποινή και "παραθυράκια" από τη δικαιοσύνη...Κάτω από τη καθοδήγηση της Amanda "the wall"Waller μίας υψηλόβαθμης ανώτερης κυβερνητικού υπαλλήλου(βασισμένη σε αληθινό πρόσωπο που ο Ostrander ήξερε από το Chicago)η ομάδα που αποτελούταν από τους Rick Flag jr.,Deadshot,Bronze Tiger,Captain Boomerang,Enchantress,Count Vertigo,Poison Ivy και Block Buster,αναλαμβάνουν τις "βρώμικες" δουλειές που κανένας ήρωας του DC universe δεν θα αναλάμβανε....



Όλα αυτά όμως δεν γίνονται χωρίς κόστος.Κάθε ένα μέλος έχει μέσα του έναν εκρηκτικό μηχανισμό,έτσι ώστε αν προσπαθήσει να το σκάσει,αν προδώσει ή εγκαταλείψει την αποστολή η Waller θα πατήσει το κουμπί και ο επίδοξος επαναστάτης(ή αντιρρησίας)θα γίνει σκόνη...Προσθέστε σε όλα αυτά και τις αποστολές που αναλαμβάνουν τις άκρα επικίνδυνες και τότε καταλαβαίνεται πώς η ομάδα δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της...
Και βασικά αυτό ήταν και ένα άλλο concept που καθιέρωσε ο Ostrander το λεγόμενο nobody's safe,ουδείς αναντικατάστατος,ο καθένας μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή...Και μέσα στα χρόνια ιστορίας του κόμικ έχουν πεθάνει πολλά μέλη της ομάδας σε όλα της τα incarnation και εκδοχές που έχει βγάλει...



Μετά το Legends ακολούθησε η πρώτη σειρά της Suicide Squad που έβγαλε 66 τεύχη μέχρι το 1992.Η Barbara Gordon κάνει στον τίτλο αυτόν την πρώτη της εμφάνιση σαν Oracle μετά τον τραυματισμό της από τον Joker στο κλασσικό the Killing Joke(των Moore & Bolland για το οποίο θα μιλήσουμε σε μελλοντικό μου άρθρο)που την άφησε παράλυτη.


Στην πρώτη σειρά επίσης ένα από τα μέλη της ομάδας(που ήταν και στην αρχική ομάδα του 1959)η Karin Grace πεθαίνει στο τεύχος #8 kai o Οstrander μας δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι κανένα μέλος,ακόμα και legacy χαρακτήρες δεν διαφεύγει τον θάνατο(όπως άλλωστε και ο θάνατος του Rick Flag jr. στο τεύχος # 26 το 1989,ουσιαστικά του αρχηγού της ομάδας...)Αν νομίζετε λοιπόν ότι μόνο στο Game of Thrones έχουμε τόσους θανάτους βασικών χαρακτήρων ξανασκεφτείτε το!!!!
Επίσης κάτι που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι εκτός τους θανάτους βασικών μελών της ομάδας,στην Suicide Squad B&C listers χαρακτήρες μετατρέπονται σε βασικούς πρωταγωνιστές και παίζουν έτσι μεγαλύτερο ρόλο σε ολόκληρο το DC universe.



H ομάδα συνεχίζει να εμφανίζεται και σε άλλους τίτλους του DC universe μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς.Ακολούθησε ένα volume 2(2001-2002)του Keith Giffen με ομάδα που την αποτελούσαν οι Amanda Waller,Sgt.Rock(fake),Big Sir,Deadshot,Killer Frost,Major Disaster μέχρι την επιστροφή ξανά το Νοέμβριο του 2007 μίας τρίτης σειράς πάλι με συγγραφέα τον Ostrander με πάνω κάτω τα ίδια μέλη με το προηγούμενο incarnation συν μερικά καινούργια(The General,Plastique,TwisterWhite Dragon κ.τ.λ.)για να φτάσουμε τελικά στην πιο μοντέρνα εκδοχή της ομάδας στο new 52 της DC και στο volume 4 όπου για πρώτη φορά γίνεται μέλος της ομάδας η γνωστή πια Harley Quinn και μετατρέπεται σε κεντρικό χαρακτήρα της σειράς.



Μαζί με την Harley άλλα μέλη όπως ο Deadshot,King Shark,El Diablo,Black Spider κ.α.
Το 2014 είχαμε έναν ακόμα τίτλο το New Suicide Squad και με το DC Rebirth το volume 5 της σειράς(με μέλη τα ίδια με αυτά της live action movie) που τελικά αποδεικνύει ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει μέσα στο χρόνο.



Φυσικά πριν την ταινία του 2016(με σκηνοθέτη τον David Ayer και πρωταγωνιστές τους Will Smith,Jared Leto,Margot Robbie κ.α.)η Suicide Squad είχε εμφανιστεί στα Justice League Unlimited και στη live action σειρά Arrow.



Kλείνοντας αυτή την αναδρομή στην ιστορία της Suicide Squad θα ήθελα να προσθέσω ότι ένα ακόμα βασικό concept της σειράς είναι ότι οι villains γίνονται ακούσιοι ήρωες,οι κακοί κάνουν τελικά το καλό,και ότι όλα βασικά είναι θέμα λύτρωσης της ψυχής...
Αναζητήστε κάποια από τις σειρές σε trades είτε στις ξένες εκδόσεις είτε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis στα κομιξάδικα και βιβλιοπωλεία.
Σπύρος Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου