Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αντίο στο πατέρα της Mafalda - QUINO 1932-2020

 H 9η τέχνη θρηνεί την απώλεια του Joaquín Salvador Lavado Tejón πιο γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Quino τον δημιουργό της Mafalda.....Αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας και απολαύσαμε έργα του μέσα στις σελίδες της Βαβέλ,του Παραπέντε,του 9 της Ελευθεροτυπίας καθώς και στα αυτόνομα αλμπουμάκια της Mafalda...Έφυγε ενώ γιορτάζαμε τα γενέθλιά της...



Γεννημένος στη Μεντόζα της Αργεντινής, στις 17 Ιουλίου 1932. Ονομάστηκε "Quino" από την παιδική του ηλικία, για να τον ξεχωρίσει από τον θείο του, τον εικονογράφο Joaquín.Το 1945, μετά το θάνατο της μητέρας του, εγγράφηκε και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Escuela de Bellas Artes de Mendoza.Η πρώτη του χιούμορ σελίδα δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Esto Es , το οποίο οδήγησε στη δημοσίευση άλλων έργων σε πολλά άλλα περιοδικά: Leoplán , TV Guía , Vea y Lea , Damas y Damitas , Usted , Panorama , Adán , Atlántida , Che , el diario Democracia κ.α.




Δημιούργησε τη Mafalda to 1962 για μια διαφημιστική εκστρατεία πλυντηρίων, η οποία τελικά δεν εκδίδεται.Tα πρώτα strip της εκδίδονται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Primera Plana.Μεταξύ 1965 και 1967 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Mundo, αμέσως μετά τη δημοσίευση του πρώτου βιβλίου συλλογής, αρχίζει να εκδίδεται στην Ιταλία, την Ισπανία (λόγω της λογοκρισίας, επισημαίνεται ως ''μόνο για ενήλικες''), την Πορτογαλία και πολλά άλλα..Αφού εγκατέλειψε τις ιστορίες της Μafalda στις 25 Ιουνίου 1973, λόγω έλλειψης νέων ιδεών - σύμφωνα με τον ίδιο - ο Quino μετακόμισε στο Μιλάνο της Ιταλίας , από όπου συνέχισε να δημιουργεί σελίδες χιούμορ. Το 1976, ο χαρακτήρας Mafalda επελέγη από τη UNICEF ως εκπρόσωπος της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.




Ο Quino είχε κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του(Cartoonist of the Year,Konex Platinum award, Quevedos award,κ.α.)ενώ το 2014 του είχε απονεμηθεί το βραβείο Prince of Asturias σε αναγνώριση του έργου του, 50 χρόνια μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Mafalda από τον ίδιο το βασιλιά της Ισπανίας.

O Charles Schulz- o δημιουργός του Snoopy(Peanuts)είχε δηλώσει για εκείνον ''Το είδος των ιδεών με τις οποίες εργάζεται είναι από τις πιο δύσκολες και με εκπλήσσει η ποικιλία και το βάθος τους. Επίσης, ξέρει να σχεδιάζει και σχεδιάζει με έναν αστείο τρόπο. Νομίζω ότι είναι γίγαντας.''. Και πραγματικά ο κόσμος της 9ης τέχνης βιώνει ακόμα μία μεγάλη απώλεια ενός πραγματικά πολύ μεγάλου δημιουργού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου