Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός
Επιμέλεια Elodie Kohler Aνδριανού
O μεγάλος δημιουργός και σχεδιαστής Albert Uderzo(πλήρες όνομα Alberto Alesandro Uderzo)γεννημένος στις 25 Απριλίου του 1927 στο Φίμ του νομού Μάρν,είναι ευρύτερα και παγκόσμια γνωστός ως ο δημιουργός(μαζί με τον Rene Goscinny)του Γαλάτη ήρωα Asterix.Ο Uderzo όμως είχε δημιουργήσει μία πληθώρα ηρώων και κόμικ χαρακτήρων,πριν τη γέννηση του Asterix,οι οποίοι είναι άγνωστοι ειδικά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.Μαζί θα δούμε μερικούς από τους πιο αξιόλογους χαρακτήρες που γέννησε το ταλέντο του.
1.Clopinard: Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο Uderzo άρχισε να ασχολείται ξανά με το σχέδιο(κατά τη διάρκεια του πολέμου,ο νεαρός Uderzo είχε φύγει απο το Παρίσι για τη Βρετάνη όπου δούλεψε σε φάρμα και βοηθούσε και στη δουλειά του πατέρα του στα έπιπλα).Την εποχή εκείνη υπήρξε μία άνθηση των κόμικ στη Γαλλο-Βελγική αγορά.Ο Uderzo βρήκε δουλειά σε μία διαφημιστική εταιρεία που ζητούσε σχεδιαστές κόμικς.Ο Uderzo δημιούργησε τον πρώτο του ήρωα τον Clopinard.Με έντονες επιρροές από Disney(ο ίδιος ο Uderzo έλεγε: Είχα ένα τρελό πάθος για το σχέδιο,αλλά αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν το κινούμενο σχέδιο,όπως τόσα άλλα παιδιά ήμουν μαγεμένος από τον μαγικό κόσμο του Disney).O χαρακτήρας αυτός ήταν ένας κοντούλης,γενειοφόρος,συμπαθητικός τυπάκος με ξύλινο πόδι που προκαλούσε τη συμπάθεια του αναγνωστικού κοινού.Το κόμικ όμως δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.
2.Flamberge: Ο Uderzo μετά τη διαφημιστική εταιρεία,πηγαίνει σε ένα studio κινουμένων σχεδίων στο Παρίσι που ιδιοκτήτης του ήταν ένας Βολιβιανός επιχειρηματίας με το όνομα Renan de Vela.Ο οποίος επιθυμούσε να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία στο χώρο των έντυπων εκδόσεων.Εκεί ο Uderzo θα δημιουργήσει τον Flamberge έναν χαρακτήρα που συνδυάζει στοιχεία χαρακτήρων του Disney με ένα μείγμα από...Δον Κιχώτη!!
3.Arys Buck:Όταν το 1946 ο Uderzo έρχεται σε σύγκρουση με τον de Vela,εγκαταλείπει το studio και πηγαίνει να εργαστεί στο περιοδικό O.K.
Έκεί ένας από τους πρώτους χαρακτήρες που δημιουργεί είναι και ο Arys Buck που δημοσιεύεται στα τεύχη #28- #42 του περιοδικού από τον Δεκέμβριο του 1946 μέχρι τον Απρίλιο του 1947.Ο Αrys Buck είναι ένας νέος άντρας με απίστευτη δύναμη,που πολεμά πολλούς αντιπάλους με τη βοήθεια του πιστού υπηρέτη και φίλου,του νάνου Castagnac.O Buck αργότερα παντρεύεται τη πριγκίπισσα Segdiane και αποκτούν έναν γιο τον Rollin(που με τη σειρά του θα κάνει και αυτός έναν γιο τον Belloy που θα δούμε παρακάτω).Ο Castagnac o πιστός του φίλος, ο οποίος παρουσιάζεται με περικεφαλαία που έχει φτερά και κόκκινα μουστάκια από πολλούς ιστορικούς των κόμικ θεωρείτε πρόδρομος του Asterix...
4.Belloy:Δημιουργήθηκε το 1948 ενώ στα σενάρια βοηθά και ο Jean - Michel Charlier(από το 1950 μέχρι το 1958).Αυτή την περίοδο το στυλ του Uderzo ξεφεύγει από εκείνο των Silly Symphonies του Disney και αρχίζει και γίνεται αυστηρά προσωπικό.Ένας γέρο αγρότης(Pere Hoc)βρίσκει και μεγαλώνει ένα αγόρι,το οποίο έχει τεράστια δύναμη(όπως και ο Arys Buck ή ο μετέπειτα Umpa-pah ο Uderzo δημιουργούσε αρχικά δυνατούς και "φουσκωμένους" ήρωες)δεν μπορεί να πληγωθεί και στο μόνο σημείο του σώματος του,που μπορεί να νιώσει πόνο είναι το κεφάλι του!!Αργότερα οι ιστορίες του συγκεντρώθηκαν σε 4 άλμπουμ τα οποία ήταν τα εξής: 1.Le chavalier sans armure(Ιππότης χωρίς αρματωσιά)2.Le princesse captive(η αιχμάλωτη πριγκίπισσα)3.LeBaron Maudit(ο καταραμένος βαρώνος)4.L'homme qui anait peur de son ombre(Ο άντρας που φοβόταν τη σκιά του).
Το 1951 βέβαια ήταν η χρονιά ορόσημο στη ζωή του και την μετέπειτα καλλιτεχνική του εξέλιξη όταν γνώρισε τον Rene Goscinny.Oι δύο άντρες έγιναν πολύ καλοί φίλοι και καθώς είχαν κοινές ιδέες για τη δημιουργία ενός κόμικ ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί.
5. Jehan Pistolet: Η πρώτη κοινή δουλειά των Uderzo&Goscinny.Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε το 1952 και η πρώτη του δημοσίευση έγινε στις 26 Ιουνίου του ίδιου έτους.Το 1954 το όνομα του χαρακτήρα άλλαξε σε Jehan Soupolet όταν άρχισε να δημοσιεύεται στο περιοδικό Pistolin για να μην υπάρξει σύγχυση.
To 1961-62 οι ιστορίες του Jehan δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pilote(που υπήρξαν συνιδρυτές)και το όνομα του ξανάγινε Pistolet.Πρόκειται για τις περιπέτειες ενός νεαρού άνδρα που θέλει να γίνει μεγάλος πειρατής,και μπλέκεται σε πολλές περιπέτειες.Το κόμικ συγκεντρώθηκε σε 4 άλμπουμ,τα οποία έχουν βγει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμικς
1.Jehan Pistolet,Corsaire prodigieux(ελλ.έκδοση Ο ατρόμητος κουρσάρος)
2.Jehan Pistolet, Corsaire du Roi(ελλ.έκδοση Ο κουρσάρος του Βασιλιά)
3.Jehan Pistolet et l'espion(ελλ.έκδοση O κατάσκοπος)
4.Jehan Pistlet en Amerique(ελλ.έκδοση Ο Πιστολέτ στην Αμερική).
6.Poussin et Poussif: Ακόμα μία δημιουργία του διδύμου Uderzo-Goscinny το 1957-1958 που δημοσιεύτηκε στη Βελγική έκδοση του περιοδικού Tin Tin.O Poussin είναι ένα μωράκι και ο Poussif ένα σκυλάκι,που πρέπει να προσέχει το μωρό όταν οι γονείς του λείπουν.Το μωρό όμως έχει ένα πράγμα στο μυαλό του.ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ!!
Το σκυλάκι ριψοκινδυνεύει τη ζωή του για να σώσει το μωρό και να το γυρνά σώο και αβλαβές στο σπίτι.Κυκλοφόρησαν 3 ιστορίες με τους τίτλους 1)Poussin et Poussif. 2)Poussin,Poussif et Frederique 3)Poussin,Poussif et La chasse.
7.Benjamin et Benjamine: Το αχτύπητο δίδυμο ξαναχτυπά με τη δημιουργία του Benjamin et Benjamine το 1957 όταν και δημιουργήθηκε το περιοδικό Pilote.4 ιστορίες κυκλοφόρησαν με τους τίτλους 1)Les naufrages de l'air(οι ναυαγοί στον αέρα) 2)Pigeon Vole(περιστέρι που πετά) 3) Le grand Boudtchou(ο μεγάλος Μπουτσού) και 4)Les Cowboys(oι Κάου μποις).
8.Luc Junior: Ένα ακόμα κόμικ των Uderzo-Goscinny που περιέχει όλα αυτά τα συστατικά που έκαναν το μετέπειτα Asterix επιτυχία(gags,λογοπαίγνια,έξυπνοι διάλογοι&σενάρια)και φυσικά το εκπληκτικό σχέδιο του Uderzo που έχει εξελιχθεί ραγδαία μετά την γνωριμία του με τον Goscinny.
Οι κεντρικοί ήρωες είναι ο ρεπόρτερ Luc Juniorο σκύλος του Alphonse και ο φωτογράφος LaPlaque(κάτι σαν τον captain Haddock από τον Tin Tin)Το κόμικ δεν είχε κυκλοφορήσει σε αυτόνομα άλμπουμ(εκτός από 1 μόνο το 1956 Junior en Amerique)και δεν ακολούθησαν άλλα.Το 1989 ο εκδότης Claude Le Francq πήρε τα δικαιώματα της σειράς και έβγαλε 4 άλμπουμς. 1.Les bijoux voles(τα κλεμένα κοσμήματα) 2.Luc Junior en Amerique (Ο Τζούνιορ στην Αμερική)3.Le fils du Maharajah(ο γιός του Μαχαραγιά) 4.Reportage a l'ombre(Ρεπορτάζ στη σκιά).
9.Oumpah-pah:Μία από τις πρώτες δημιουργίες των Uderzo/Goscinny,ο ινδιάνος Oumpah-pah πρωτοδημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο Tin Tin magazine στις 2 Απριλίου του 1958.Μία πρώτη μορφή του χαρακτήρα(που τον παρουσίαζε σαν μέλος μιας τελευταίας φυλής Ινδιάνων στη δεκαετία του '50,που δυσκολεύονται να ζουν τις αλλαγές της σημερινής τότε εποχής)είχε πρωτοεμφανιστεί το 1951 αλλά απέτυχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον εκδοτών για να δημοσιευτεί.
Η έκδοση του 1958 παρουσίαζε έναν αρκετά πιό μυώδη Oumpah-pah(κατάλοιπο παλαιότερων δημιουργιών του Uderzo όπως Arys Buck,Bellboy κ.τ.λ.)κατα τον 18ο αιώνα όταν είχε αρχίσει η γαλλική αποικιοκρατία στη βόρεια Αμερική.Ο Oumpah-pah ανήκει στη φυλή των πλατυπόδαρων,είναι γενναίος&τίμιος πολεμιστής μοιάζοντας αρκετά με τον Asterix που το δίδυμο δημιούργησε καιρό αργότερα.Μαζί με τον Γάλλο αξιωματικό του στρατού Ουμβέτρου ντε λα Κρέμ Καραμελέ(Hubert de la Pâte Feuilletée στο πρωτ.)που τον αποκαλεί αδελφό με τα δύο σκάλπ(επειδή φορούσε περούκα όπως όλοι οι αριστοκράτες της περιόδου εκείνης)ζούνε διάφορες περιπέτειες.Οι περιπέτειες του Oumpah-pah συγκεντρώθηκαν σε 3 άλμπουμ τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμούθ κόμικς(αν και είχε βγάλει επίσης και ο Ψαρόπουλος κάποια άλμπουμ αρχές του '80).Τα οποία είναι τα εξής : 1. Oumpah-Pah le Peau-Rouge(ελλ. έκδοση Oύμπα Πά ο ερυθρόδερμος) 2. Oumpah-Pah sur le sentier de la guerre and Oumpah-Pah et les pirates (ελλ. έκδοση Το Μονοπάτι του πολέμου) 3. Mission secrète and Oumpah-pah contre Foie-Malade(ελλ. έκδοση Εναντίον πρησμένου Συκωτιού).Η σειρά σταμάτησε οριστικά το 1962.
10.Tanguy et Laverdure: Mία δημιουργία του Uderzo(σχέδιο) μαζί με τον Jean-Michel Charlier(σενάριο)το Tanguy et Laverdure έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959.
Η σειρά ήταν η απάντηση στα ίδιου τύπου κόμικ Buck Danny&Dan Cooper που δημοσιεύονταν στα ανταγωνιστικά περιοδικά Spirou&TinTin αντίστοιχα,και έχει να κάνει με τις περιπέτειες δύο πιλότων της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.Δύο αντίθετοι μεταξύ τους χαρακτήρες(ο Tanguy σοβαρός,πειθήνιος,ατρόμητος ενώ ο Laverdue ατίθασος,γυναικάς και φασαριόζος)αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές σε πολλά μέρη από το Μαρόκο μέχρι το Τέλ Αβίβ και τη Γροιλανδία.Από το 1971 η σειρά μεταφέρθηκε στο Tin Tin magazine καθώς και σε άλλα έντυπα.Ο Uderzo σχεδίασε τις ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει στα 8 πρώτα άλμπουμ της σειράς (1961-1967)από τη Dargaud.Tα υπόλοιπα άλμπουμ(27 μέχρι σήμερα)της σειράς που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, σχεδίασαν άλλοι σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Joseph Gillain(Jije),Patrice Serres,Yvan Fernandez κ.α. ενώ μετά το θάνατο του Charlier τη σειρά γράφει ο Jean-Claude Laidin.Στα ελληνικά οι περιπέτειες των Tanguy et Laverdure δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Αστερίξ των εκδόσεων Σπανός στα μέσα της δεκαετίας του '60,ενώ ο Ψαρόπουλος(που ανέλαβε τις σειρές Αστερίξ,Ιζνογκούντ και Τεν Τέν σε εκδόσεις αυτόνομων άλμπουμ) είχε βγάλει και ένα αλμπουμάκι τέλη δεκαετίας του '70.
Bλέπουμε λοιπόν πώς ο Albert Uderzo έκανε πολλά περισσότερα από τον Asterix,και δίκαια θεωρείται ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές στην ιστορία της 9ης τέχνης παγκοσμίως.
Επιμέλεια Elodie Kohler Aνδριανού
O μεγάλος δημιουργός και σχεδιαστής Albert Uderzo(πλήρες όνομα Alberto Alesandro Uderzo)γεννημένος στις 25 Απριλίου του 1927 στο Φίμ του νομού Μάρν,είναι ευρύτερα και παγκόσμια γνωστός ως ο δημιουργός(μαζί με τον Rene Goscinny)του Γαλάτη ήρωα Asterix.Ο Uderzo όμως είχε δημιουργήσει μία πληθώρα ηρώων και κόμικ χαρακτήρων,πριν τη γέννηση του Asterix,οι οποίοι είναι άγνωστοι ειδικά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.Μαζί θα δούμε μερικούς από τους πιο αξιόλογους χαρακτήρες που γέννησε το ταλέντο του.
Οι ήρωες του Uderzo. |
1.Clopinard: Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο Uderzo άρχισε να ασχολείται ξανά με το σχέδιο(κατά τη διάρκεια του πολέμου,ο νεαρός Uderzo είχε φύγει απο το Παρίσι για τη Βρετάνη όπου δούλεψε σε φάρμα και βοηθούσε και στη δουλειά του πατέρα του στα έπιπλα).Την εποχή εκείνη υπήρξε μία άνθηση των κόμικ στη Γαλλο-Βελγική αγορά.Ο Uderzo βρήκε δουλειά σε μία διαφημιστική εταιρεία που ζητούσε σχεδιαστές κόμικς.Ο Uderzo δημιούργησε τον πρώτο του ήρωα τον Clopinard.Με έντονες επιρροές από Disney(ο ίδιος ο Uderzo έλεγε: Είχα ένα τρελό πάθος για το σχέδιο,αλλά αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν το κινούμενο σχέδιο,όπως τόσα άλλα παιδιά ήμουν μαγεμένος από τον μαγικό κόσμο του Disney).O χαρακτήρας αυτός ήταν ένας κοντούλης,γενειοφόρος,συμπαθητικός τυπάκος με ξύλινο πόδι που προκαλούσε τη συμπάθεια του αναγνωστικού κοινού.Το κόμικ όμως δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.
Η πρώτη δημιουργία του Uderzo o Clopinard. |
2.Flamberge: Ο Uderzo μετά τη διαφημιστική εταιρεία,πηγαίνει σε ένα studio κινουμένων σχεδίων στο Παρίσι που ιδιοκτήτης του ήταν ένας Βολιβιανός επιχειρηματίας με το όνομα Renan de Vela.Ο οποίος επιθυμούσε να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία στο χώρο των έντυπων εκδόσεων.Εκεί ο Uderzo θα δημιουργήσει τον Flamberge έναν χαρακτήρα που συνδυάζει στοιχεία χαρακτήρων του Disney με ένα μείγμα από...Δον Κιχώτη!!
Έντονη επιρροή από Disney στο Flamberge |
3.Arys Buck:Όταν το 1946 ο Uderzo έρχεται σε σύγκρουση με τον de Vela,εγκαταλείπει το studio και πηγαίνει να εργαστεί στο περιοδικό O.K.
Arys Buck o πρώτος "μυώδης" ήρωας του Uderzo |
O πρόδρομος του Asterix!! |
4.Belloy:Δημιουργήθηκε το 1948 ενώ στα σενάρια βοηθά και ο Jean - Michel Charlier(από το 1950 μέχρι το 1958).Αυτή την περίοδο το στυλ του Uderzo ξεφεύγει από εκείνο των Silly Symphonies του Disney και αρχίζει και γίνεται αυστηρά προσωπικό.Ένας γέρο αγρότης(Pere Hoc)βρίσκει και μεγαλώνει ένα αγόρι,το οποίο έχει τεράστια δύναμη(όπως και ο Arys Buck ή ο μετέπειτα Umpa-pah ο Uderzo δημιουργούσε αρχικά δυνατούς και "φουσκωμένους" ήρωες)δεν μπορεί να πληγωθεί και στο μόνο σημείο του σώματος του,που μπορεί να νιώσει πόνο είναι το κεφάλι του!!Αργότερα οι ιστορίες του συγκεντρώθηκαν σε 4 άλμπουμ τα οποία ήταν τα εξής: 1.Le chavalier sans armure(Ιππότης χωρίς αρματωσιά)2.Le princesse captive(η αιχμάλωτη πριγκίπισσα)3.LeBaron Maudit(ο καταραμένος βαρώνος)4.L'homme qui anait peur de son ombre(Ο άντρας που φοβόταν τη σκιά του).
Belloy o δεύτερος "μυώδης" ήρωας του Uderzo |
Το 1951 βέβαια ήταν η χρονιά ορόσημο στη ζωή του και την μετέπειτα καλλιτεχνική του εξέλιξη όταν γνώρισε τον Rene Goscinny.Oι δύο άντρες έγιναν πολύ καλοί φίλοι και καθώς είχαν κοινές ιδέες για τη δημιουργία ενός κόμικ ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί.
O Uderzo σε νεαρή ηλικία με τις πρώτες δημιουργίες του |
5. Jehan Pistolet: Η πρώτη κοινή δουλειά των Uderzo&Goscinny.Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε το 1952 και η πρώτη του δημοσίευση έγινε στις 26 Ιουνίου του ίδιου έτους.Το 1954 το όνομα του χαρακτήρα άλλαξε σε Jehan Soupolet όταν άρχισε να δημοσιεύεται στο περιοδικό Pistolin για να μην υπάρξει σύγχυση.
To 1961-62 οι ιστορίες του Jehan δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pilote(που υπήρξαν συνιδρυτές)και το όνομα του ξανάγινε Pistolet.Πρόκειται για τις περιπέτειες ενός νεαρού άνδρα που θέλει να γίνει μεγάλος πειρατής,και μπλέκεται σε πολλές περιπέτειες.Το κόμικ συγκεντρώθηκε σε 4 άλμπουμ,τα οποία έχουν βγει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμικς
1.Jehan Pistolet,Corsaire prodigieux(ελλ.έκδοση Ο ατρόμητος κουρσάρος)
2.Jehan Pistolet, Corsaire du Roi(ελλ.έκδοση Ο κουρσάρος του Βασιλιά)
3.Jehan Pistolet et l'espion(ελλ.έκδοση O κατάσκοπος)
4.Jehan Pistlet en Amerique(ελλ.έκδοση Ο Πιστολέτ στην Αμερική).
6.Poussin et Poussif: Ακόμα μία δημιουργία του διδύμου Uderzo-Goscinny το 1957-1958 που δημοσιεύτηκε στη Βελγική έκδοση του περιοδικού Tin Tin.O Poussin είναι ένα μωράκι και ο Poussif ένα σκυλάκι,που πρέπει να προσέχει το μωρό όταν οι γονείς του λείπουν.Το μωρό όμως έχει ένα πράγμα στο μυαλό του.ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ!!
Το σκυλάκι ριψοκινδυνεύει τη ζωή του για να σώσει το μωρό και να το γυρνά σώο και αβλαβές στο σπίτι.Κυκλοφόρησαν 3 ιστορίες με τους τίτλους 1)Poussin et Poussif. 2)Poussin,Poussif et Frederique 3)Poussin,Poussif et La chasse.
Τα πάντα για να δραπετεύσει!!!! |
7.Benjamin et Benjamine: Το αχτύπητο δίδυμο ξαναχτυπά με τη δημιουργία του Benjamin et Benjamine το 1957 όταν και δημιουργήθηκε το περιοδικό Pilote.4 ιστορίες κυκλοφόρησαν με τους τίτλους 1)Les naufrages de l'air(οι ναυαγοί στον αέρα) 2)Pigeon Vole(περιστέρι που πετά) 3) Le grand Boudtchou(ο μεγάλος Μπουτσού) και 4)Les Cowboys(oι Κάου μποις).
8.Luc Junior: Ένα ακόμα κόμικ των Uderzo-Goscinny που περιέχει όλα αυτά τα συστατικά που έκαναν το μετέπειτα Asterix επιτυχία(gags,λογοπαίγνια,έξυπνοι διάλογοι&σενάρια)και φυσικά το εκπληκτικό σχέδιο του Uderzo που έχει εξελιχθεί ραγδαία μετά την γνωριμία του με τον Goscinny.
Οι κεντρικοί ήρωες είναι ο ρεπόρτερ Luc Juniorο σκύλος του Alphonse και ο φωτογράφος LaPlaque(κάτι σαν τον captain Haddock από τον Tin Tin)Το κόμικ δεν είχε κυκλοφορήσει σε αυτόνομα άλμπουμ(εκτός από 1 μόνο το 1956 Junior en Amerique)και δεν ακολούθησαν άλλα.Το 1989 ο εκδότης Claude Le Francq πήρε τα δικαιώματα της σειράς και έβγαλε 4 άλμπουμς. 1.Les bijoux voles(τα κλεμένα κοσμήματα) 2.Luc Junior en Amerique (Ο Τζούνιορ στην Αμερική)3.Le fils du Maharajah(ο γιός του Μαχαραγιά) 4.Reportage a l'ombre(Ρεπορτάζ στη σκιά).
Η νέα έκδοση του Oumpah-pah το 1958 |
Η έκδοση του 1958 παρουσίαζε έναν αρκετά πιό μυώδη Oumpah-pah(κατάλοιπο παλαιότερων δημιουργιών του Uderzo όπως Arys Buck,Bellboy κ.τ.λ.)κατα τον 18ο αιώνα όταν είχε αρχίσει η γαλλική αποικιοκρατία στη βόρεια Αμερική.Ο Oumpah-pah ανήκει στη φυλή των πλατυπόδαρων,είναι γενναίος&τίμιος πολεμιστής μοιάζοντας αρκετά με τον Asterix που το δίδυμο δημιούργησε καιρό αργότερα.Μαζί με τον Γάλλο αξιωματικό του στρατού Ουμβέτρου ντε λα Κρέμ Καραμελέ(Hubert de la Pâte Feuilletée στο πρωτ.)που τον αποκαλεί αδελφό με τα δύο σκάλπ(επειδή φορούσε περούκα όπως όλοι οι αριστοκράτες της περιόδου εκείνης)ζούνε διάφορες περιπέτειες.Οι περιπέτειες του Oumpah-pah συγκεντρώθηκαν σε 3 άλμπουμ τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμούθ κόμικς(αν και είχε βγάλει επίσης και ο Ψαρόπουλος κάποια άλμπουμ αρχές του '80).Τα οποία είναι τα εξής : 1. Oumpah-Pah le Peau-Rouge(ελλ. έκδοση Oύμπα Πά ο ερυθρόδερμος) 2. Oumpah-Pah sur le sentier de la guerre and Oumpah-Pah et les pirates (ελλ. έκδοση Το Μονοπάτι του πολέμου) 3. Mission secrète and Oumpah-pah contre Foie-Malade(ελλ. έκδοση Εναντίον πρησμένου Συκωτιού).Η σειρά σταμάτησε οριστικά το 1962.
10.Tanguy et Laverdure: Mία δημιουργία του Uderzo(σχέδιο) μαζί με τον Jean-Michel Charlier(σενάριο)το Tanguy et Laverdure έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959.
Η σειρά ήταν η απάντηση στα ίδιου τύπου κόμικ Buck Danny&Dan Cooper που δημοσιεύονταν στα ανταγωνιστικά περιοδικά Spirou&TinTin αντίστοιχα,και έχει να κάνει με τις περιπέτειες δύο πιλότων της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.Δύο αντίθετοι μεταξύ τους χαρακτήρες(ο Tanguy σοβαρός,πειθήνιος,ατρόμητος ενώ ο Laverdue ατίθασος,γυναικάς και φασαριόζος)αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές σε πολλά μέρη από το Μαρόκο μέχρι το Τέλ Αβίβ και τη Γροιλανδία.Από το 1971 η σειρά μεταφέρθηκε στο Tin Tin magazine καθώς και σε άλλα έντυπα.Ο Uderzo σχεδίασε τις ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει στα 8 πρώτα άλμπουμ της σειράς (1961-1967)από τη Dargaud.Tα υπόλοιπα άλμπουμ(27 μέχρι σήμερα)της σειράς που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, σχεδίασαν άλλοι σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Joseph Gillain(Jije),Patrice Serres,Yvan Fernandez κ.α. ενώ μετά το θάνατο του Charlier τη σειρά γράφει ο Jean-Claude Laidin.Στα ελληνικά οι περιπέτειες των Tanguy et Laverdure δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Αστερίξ των εκδόσεων Σπανός στα μέσα της δεκαετίας του '60,ενώ ο Ψαρόπουλος(που ανέλαβε τις σειρές Αστερίξ,Ιζνογκούντ και Τεν Τέν σε εκδόσεις αυτόνομων άλμπουμ) είχε βγάλει και ένα αλμπουμάκι τέλη δεκαετίας του '70.
Επίσης ο Uderzo σχεδίασε μικρότερες ιστορίες(μονοσέλιδες και μη)για περιοδικά(Spirou,Junior,TinTin,Bonnes Soirées κ.α.) όπως τα Bill Blanchart,Monsieur et Madame Plume,La Famille Cokalane,La Famille Moutonet,Le fils du tonnelier, κ.α. σχεδόν όλα σε σενάριο του Goscinny.Έιχε σχεδιάσει και την γαλλική εκδοχή του Captain Marvel jr.
Captain Marvel Jr. δια χειρός Uderzo!! |
Ευχαριστώ πολύ τη γυναίκα μου Elodie Kohler Ανδριανού για την πολύτιμη βοήθειά της στην συγγραφή αυτού του άρθρου.
Σπύρος Ανδριανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου