Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Planet Hulk από Greg Pak,Carlo Pagulayan και Aaron Lopresti

 Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός


''You tried to kill us with swords and spears. You tried to kill us with bombs. You tried to kill us with your stupid Spikes. But that just made us mad. So get ready, Red King. Now we're coming for you..." - Hulk



To 2006 και ενώ ο τίτλος του Hulk είχε οδηγηθεί σε ένα συγγραφικό τέλμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην ξέρει τι να κάνει με τον χαρακτήρα(πράγμα αρκετά συνηθισμένο από τότε που ο Peter David είχε εγκαταλείψει τον τίτλο)και μολονότι είχαν προηγηθεί κάποια σημαντικά run στο κόμικ(Bruce Jones,Paul Jenkins)που όμως δεν εκτιμήθηκαν όπως ίσως τους άξιζε , παρουσιάζεται ένας σχετικά νέος τότε στο χώρο σεναριογράφος και μας παρουσιάζει μία από τις πιο επικές μοντέρνες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ για τον πράσινο γίγαντα. Ο Greg Pak(X-Treme X-men,Hercules,Weapon X, Action Comics) με το καλημέρα στο συγγραφικό τιμόνι του τίτλου μας χαρίζει ένα έπος 13 κεφαλαίων(η ιστορία εκτυλίσεται στα τεύχη του Incredible Hulk vol.3 # 92 – 105 από τον Aπρίλιο του 2006 μέχρι και τον Ιούνιο του 2007) και μας παρουσιάζει έναν Hulk έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, αλλά σίγουρα θα τον θυμόμαστε για πάντα...



 Όταν οι Illuminati(Doctor Strange,Reed Richards,Black Bolt,Tony Stark κ.α.)αποφασίζουν ότι ο Hulk αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη τον απομακρύνουν από αυτόν παρά τη θέληση του(θυμίζει τη περίπτωση εκείνη που ο Doctor Strange είχε στείλει έναν τότε επικίνδυνο Savage Hulk στα λεγόμενα Crossroads σε εκείνες τις κλασικές ιστορίες του Bill Mantlo). Προορισμός ένας ειρηνικός έρημος πλανήτης όπου ο Hulk θα έχει αυτό που ζητούσε. Θα είναι μόνος του!!Τα πράγματα όμως πάνε στραβά και ο Hulk θα προσγειωθεί στο πλανήτη Sakaar,όπου θα πιαστεί αιχμάλωτος από τον πολεμοχαρή βασιλιά του, θα πουληθεί σαν σκλάβος και θα γίνει μονομάχος στις αρένες αγωνιζόμενος για την ελευθερία του. Στη πορεία θα αποκτήσει αδελφικούς συντρόφους, θα ερωτευτεί, θα ελευθερωθεί, θα επαναστατήσει και θα αντιμετωπίσει τον ίδιο το διεφθαρμένο βασιλιά, αλλά η τραγωδία για μία ακόμα φορά τον παραφυλά….



Ο Pak αναπτύσσει μία ιδέα του Joe Quesada και επηρεασμένος από ταινίες σαν το Gladiator,το Spartakus αλλά και το βιβλίο του Sun Tzu η τέχνη του πολέμου, καθώς και εκείνο του Joseph Campbell The Power of Myth, μας παραδίδει μία ιστορία στην οποία ο Hulk είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής(ο Banner δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά)και ξεδιπλώνει πολλές και άγνωστες μέχρι τότε πτυχές της περίπλοκης προσωπικότητας του.O Hulk ο πολεμιστής, ο σύντροφος στη μάχη, ο σύντροφος στη ζωή, ο επαναστάτης…


Ο Hulk και οι σύντροφοι στον αγώνα...


Όλα σχεδιασμένα εντυπωσιακότατα από τους Pagulayan&Lorpesti που μεταφέρουν τον αναγνώστη στο πεδίο της μάχης και απεικονίζουν με το καλύτερο τρόπο τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση που δίνει ο Hulk και οι υπόλοιποι μονομάχοι σε έναν εχθρικό πλανήτη που πολιτισμικά θυμίζει πολύ την αρχαία Ρώμη, με τις ίδιες κοινονικο-πολιτικές κατανομές.. Διεφθαρμένοι από την εύκολη εξουσία αυτοκράτορες, αρένες στις οποίες οι αιχμάλωτοι πολεμούν σαν μονομάχοι προς τέρψη του φιλοθεάμωνος κοινού και για τη σωτηρία της δικής τους ζωής, χάνοντας όμως διαρκώς και ένα κομμάτι της ψυχής τους..




Μία από τις κλασικότερες στιγμές στην ιστορία του πράσινου γίγαντα και μία από τις καλύτερες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ για χαρακτήρα της Marvel.Μαζί με το World War Hulk που ακολούθησε τοποθέτησαν τον Pak μέσα στο πάνθεον των Definitive writers για τον Hulk και μας παρουσίασαν μία διαφορετική προσέγγιση στον χαρακτήρα, που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πρασινοτόμαρο Γολιάθ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά στα μάτια των περισσότερων αναγνωστών, ο ήρωας της σειράς ήταν ο Bruce Banner,που πάντα προσπαθεί να τιθασεύσει το τέρας μέσα του, που αποτελεί προσωποποίηση της κρυμμένης οργής που υπήρχε πάντα μέσα του. Στο Planet Hulk για πρώτη ίσως φορά ο ήρωας είναι ο Hulk και μόνο αυτός(αφού η απουσία του Banner είναι αισθητή ειδικά στα πρώτα τεύχη)και ο συγγραφέας κατορθώνει να ξεδιπλώσει πολλές άλλες άγνωστες πτυχές, αλλά και αρετές του πολύπλοκου χαρακτήρα του, που ίσως απουσιάζουν ακόμα και από τον ίδιο τον Banner τις περισσότερες φορές, όπως εκείνες της συντροφικότητας,του να είναι ηγέτης και παράλληλα εμψυχωτής στους συντρόφους του, του να εμπνέει έναν ολόκληρο καταπιεσμένο λαό, που για πρώτη φορά δεν θα τον δει σαν τέρας, αφού τα πραγματικά τέρατα ήταν οι ηγέτες τους, και ο πρασινοτόμαρος Γολιάθ είναι ουσιαστικά στην ίδια μοίρα με εκείνους..




Mία ιστορία που τα έχει όλα, επικές αναμετρήσεις, περιπέτεια και ακατάπαυστη δράση, έναν διαρκή ύμνο στη φιλία και τη συντροφικότητα καθώς και τον αγώνα για επιβίωση, συγκίνηση και ρομαντισμό αλλά για μία ακόμα φορά και τραγωδία που αποτελεί μόνιμο συστατικό στη πάντα μοναχική και πονεμένη ύπαρξη του πράσινου γίγαντα.. 



Ένα από τα πλέον κλασικά run στην πολύχρονη εκδοτική παρουσία του χαρακτήρα και από τις καλύτερες ιστορίες του για τουλάχιστον τη τελευταία εικοσαετία τη στιγμή που κυκλοφόρησε, τοποθετεί τον Pak μέσα στο πάνθεον των definitive Hulk writers μαζί με τους Peter David,Stan Lee,Bill Mantlo και σήμερα πλέον τον Al Ewing που συνεχίζει κάθε μήνα να μας παραδίδει ένα αριστουργηματικό Immortal Hulk.Μεταφέρθηκε επίσης με επιτυχία σαν animated film(Marvel Animated Features)το 2010 και πολλά στοιχεία της υπάρχουν και στη ταινία του MCU Thor : Ragnarok του 2017 σε σκηνοθεσία Taika Waititi.Μέσα στις πέντε definitive Hulk stories που κάθε φίλος του πρασινοτόμαρου Γολιάθ(και όχι μόνο)θα πρέπει να έχει στη συλλογή του. Ακολούθησε και η συνέχεια του έπους με τίτλο World War Hulk αλλά αυτό είναι μία άλλη παρουσίαση που θα γράψω κάποια άλλη στιγμή σε μελλοντικό μου άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου