Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός
''Comics are an international language, they can cross boundaries and generations. Comics are a bridge between all cultures...'' - Osamu Tezuka
Όταν μιλάμε για τα ιαπωνικά Manga,δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μην αναφερθούμε στον άνθρωπο ο οποίος τα δημιούργησε(μεταπολεμικά),τουλάχιστον στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.Φυσικά θα μιλήσουμε για τον μεγάλο σχεδιαστή,animator και παραγωγό anime ταινιών Osamu Tezuka,ή όπως είναι επίσης γνωστός στους κύκλους των απανταχού otaku και φίλων της 9ης τέχνης,"Manga no Kamisama"δηλαδή ο Θεός των Manga.
O Osamu Τezuka γεννήθηκε το 1928 στην Osaka της Ιαπωνίας.Όταν ήταν νεαρός σε ηλικία,ο πατέρας του,του έδειξε ταινίες του Walt Disney,με τις οποίες ο Osamu παθιάστηκε και όχι μόνο έβλεπε συνέχεια(φημολογείται ότι είχε δει το Bambi πάνω από 80 φορές),αλλά προσπάθησε και να τις αναπαράγει σχεδιαστικά.
Επηρεάστηκε από τη δουλειά του Disney,καθώς και προπολεμικών σχεδιαστών&συγγραφέων όπως οι Suihō Tagawa και Unno Jūza(ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας sci-fi).Μεγαλώνοντας όμως στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,ζώντας σχεδόν καθημερινά με το φόβο του θανάτου,ο Tezuka τονίζει στις μετέπειτα δουλειές του την αξία της ζωής,και μολονότι παρουσιάζει θέματα όπως η καταστροφή της ανθρωπότητας ή η ανοησία των ανθρώπων που οδηγεί στη καταστροφή τους,από την άλλη οι δουλειές του παρουσιάζουν την αγάπη στη φύση και σε όλα τα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν σε αυτήν.
Ο Τezuka κατάλαβε σχετικά νωρίς ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κόμικς(manga)σαν μέσον πειθούς των ανθρώπων για να ενδιαφερθούν για ένα καλύτερο κόσμο.Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου,και σε ηλικία 17 ετών ο Tezuka θα δημοσιεύσει τη πρώτη του δουλειά με τίτλο Diary of Mā-chan (Maachan no Nikkichō)ενώ το 1947 θα κάνει τη πρώτη του μεγάλη επιτυχία με μία δική του διασκευή στο Νησί των Θησαυρών του Robert Louis Stevenson,με τίτλο Shin Takarajima(New Treasure Island).
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα δουλειές του που θα εδραιώσουν το όνομα του,όπως τα Lost World - Zenseiki,Metropolis,Νext World και Atomu Taishi(Ambassador Atom)που ουσιαστικά πρόκειται για μία αρχική μορφή της μετέπειτα μεγάλης του επιτυχίας Tetsuwan Atomu(Astro Boy).
Παίρνοντας πολλά γράμματα από μικρούς αναγνώστες του,που τους άρεσε η συγκεκριμένη ιστορία,ο Tezuka κάνει ένα character make over στον Atom,και στις 4 Φεβρουαρίου του 1952 στις σελίδες του περιοδικού Weekly Shonen Magazine,θα αρχίσει να δημοσιεύεται ο πιο αναγνωρίσιμος ήρωας του ο Tetsuwan Atomu(Astro Boy)ο οποίος θα γίνει ο γνωστότερος και πιο εικονικός χαρακτήρας της Ιαπωνικής κουλτούρας,κάτι σαν τον Mickey Mouse ή τον Superman στην Αμερική και τον Asterix στη Γαλλία.Ο χαρακτήρας του Atom(που είναι ένα ρομπότ) παρουσιάζεται πιο ανθρώπινος,από οποιονδήποτε αληθινό άνθρωπο και με σπάνια συναισθήματα.Το manga θα μεταφερθεί με επιτυχία και στα κινούμενα σχέδια(anime)στα οποία δουλεύει σχεδιαστικά και ο ίδιος ο Tezuka!!
Το 1953 ο Tezuka θα παρουσιάσει και το πρώτο manga για κορίτσια(Shōjo)to Ribon no Kishi(Princess Knight)ενώ το 1954 θα ξεκινήσει ένα manga που αργότερα στα τέλη της δεκαετίας του '60 που θα το ξανασχεδιάσει από την αρχή,θα αποτελέσει το magnum opus της καριέρας του το Phoenix(Hi no Tori).
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα δουλειές του Tezuka που πραγματικά δεν θα μου έφτανε ολόκληρο το περιοδικό για να τις αναφέρω όλες.Το 1961, ο Tezuka εισήλθε στην βιομηχανία κινουμένων σχεδίων στην Ιαπωνία ιδρύοντας την παραγωγική εταιρεία Mushi Productions ως αντίπαλο της Toei Animation. Ξεκίνησε για πρώτη φορά την καινοτομία της βιομηχανίας με τη μετάδοση των κινουμένων σχεδίων του Astro Boy το 1963. Αυτή η σειρά θα δημιουργούσε το πρώτο επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής κινούμενων σχεδίων στην Ιαπωνία και θα ήταν επίσης το πρώτο ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο που μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά για ένα αμερικανικό ακροατήριο.
Άλλες σειρές μετατράπηκαν στη συνέχεια σε κινούμενα σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του Jungle Emperor(Kimba the White Lion το οποίο αντέγραψε ολόκληρο η Disney χρόνια αργότερα σαν Lion King), της πρώτης ιαπωνικής κινούμενης σειράς που παράγεται σε πλήρες χρώμα. Ο Tezuka παραιτήθηκε από σκηνοθέτης το 1968 για να ιδρύσει ένα νέο στούντιο κινουμένων σχεδίων, την Tezuka Productions, και συνέχισε να πειραματίζεται με κινούμενα σχέδια αργά στη ζωή του. Το 1973, οι Mushi Productions κατέρρευσαν οικονομικά και η πτώση θα δημιουργήσει αρκετά άλλα στούντιο παραγωγής κινούμενων σχεδίων,επηρεασμένα από τη Mushi productions συμπεριλαμβανομένου του Sunrise inc.
Το 1967 σαν απάντηση στο περιοδικό Garo που παρουσίαζε Gekika manga(manga με περισσότερο ενήλικο περιεχόμενο)ο Tezuka που κάποιοι νόμιζαν πως οι δουλειές του θεωρούνται περισσότερο παιδικές,θα δημιουργήσει το δικό του περιοδικό COM,το οποίο παρουσιάζει ενήλικα manga με περισσότερο "πειραματικό" υλικό.
Αλλάζοντας το σχεδιαστικό του Disney-ικό του στυλ σε περισσότερο ρεαλιστικό θα παρουσιάσει δουλειές όπως τα Dororo,Ode to Kirihito,Ayako,Apollo's Song, Chikyū o Nomu(Swallowing the Earth),MW,Barbara,Adolf,Buddha και πολλές άλλες,όλες απευθυνόμενες σε ενήλικο κοινό με θέματα που αφορούν τη κοινωνία,το sex,τη θρησκεία,τη πολιτική δύναμη κ.α.Θα συνεχίσει μια παλαιότερη δουλειά του το Hi No Tori που θα ξαναπαρουσιάσει το 1967.Ένα έργο που αρχικά ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '50 (και συγκεκριμένα το 1954) για να αρχίσει στην τελική του μορφή το 1967 και δυστυχώς να μείνει ανολοκλήρωτο (τουλάχιστον για έναν ακόμα τόμο) μέχρι το 1989, λόγω θανάτου του δημιουργού, σε 12 τόμους...
Το έργο μιλάει για την αναβίωση και την προσπάθεια του ανθρώπου να αποκτήσει την αθανασία σε κάθε εποχή της ύπαρξης του (από την προϊστορία μέχρι το μακρινό μέλλον που εναλλάσσονται σε κάθε τόμο/tankobon της σειράς) και αυτό θα γίνει δυνατό μόνο με το να έχει στην κατοχή του το μυθικό πουλί Φοίνικα, που το αίμα του δίνει αυτή την δυνατότητα… Η αθανασία δεν είναι ευλογία όπως ο άνθρωπος νομίζει αλλά τελικά κατάρα όπως διαπιστώνει στη συνέχεια… Όλες οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Tezuka (όπως και στο Buddha) βρίσκονται μέσα σε αυτό το κλασσικό manga-έργο ζωής όπως ανέφερα για το μεγάλο δημιουργό- σε έναν συνδυασμό από historic &science fiction πλοκή όπως μόνο ένα ιερό τέρας της 9ης τέχνης μπορεί να δημιουργήσει...
Σχεδιαστικά ο Tezuka έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο της καριέρας του,με λεπτομερέστατα panels και τρομερή πλαστικότητα κινήσεων στους χαρακτήρες του.Τα plot twist,η σκληρότητα με την ευαισθησία,το αίσθημα της μοναξιάς και της απώλειας,η ιστορία με τη φαντασία εναλλάσσονται μέσα από κάθε σελίδα του εξαίσιου αυτού έργου καθηλώνοντας τον αναγνώστη και κάνοντας τον να συγκινηθεί,να σκεφτεί και πάνω απ' όλα να δει τον κόσμο με μιαν άλλη ματιά μετά την ανάγνωση του κόμικ,χωρίς να παίρνει πλέον τίποτα ως δεδομένο...
Έχοντας κάνει το διδακτορικό του στην ιατρική,ο Tezuka δημιουργεί το 1973 τον Black Jack και τον παρουσιάζει στο περιοδικό Weekly Shōnen.Στη σειρά(που παρουσιάζει έναν κυνικό γιατρό που εξασκεί το επάγγελμα χωρίς δίπλωμα)ο Tezuka γράφει ιστορίες μπροστά απ΄την εποχή του,παρουσιάζοντας μεταμόσχευση οργάνων που μέχρι τότε η ιατρική δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει,κλωνοποίηση και πλαστικές επεμβάσεις που χρειάστηκαν αρκετά χρόνια να πραγματοποιηθούν.o Black Jack έλαβε το Ειδικό Βραβείο του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Ιαπωνίας το 1975 και το Βραβείο Manga του Koudansha το 1977.Ο Jack είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος χαρακτήρας του Tezuka Μετά τον Astro Boy και Kimba στην Ιαπωνία.
Ο Τezuka θα πεθάνει στις 9 Φεβρουαρίου του 1989 από καρκίνο του στομάχου...Οι τελευταίες του λέξεις φημολογείται ότι ήταν "Αφήστε με να δουλέψω.."και πράγματι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Tezuka θα σχεδιάσει πάνω από 150 χιλιάδες(!!!!)σελίδες με έργα που θα παρουσιαστούν σε περίπου 700 τόμους/tankobon!!!!
Το Μουσείο Osamu Tezuka Manga , που βρίσκεται στην πόλη της Takarazuka του Νομού Hyogo όπου ο δημιουργός είχε μεγαλώσει, και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου του 1994,δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της 9ης τέχνης για τον εικοστό αιώνα.Η κληρονομιά του συνεχίζεται να τιμάται ανάμεσα στους καλλιτέχνες των manga και των σχεδιαστών κινουμένων σχεδίων(anime). Καλλιτέχνες όπως ο Akira Toriyama ( Dr. Slump,Dragon Ball ) αναφέρουν τον Tezuka ως έμπνευση για τα έργα τους.Μπορεί ο Osamu Tezuka να μας άφησε σχετικά νωρίς,αλλά οι δημιουργίες του θα παραμείνουν για πάντα κλασικές και θα επηρεάζουν τις επόμενες γενιές σχεδιαστών και mangaka.Έργα του έχουν κυκλοφορήσει και στην Αμερική από πολλές εκδοτικές όπως Dark Horse,Vertical,Digital Manga Publishing και άλλες.
Το άρθρο μου για τον Tezuka μπορείτε να το βρείτε και στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ανθολογίας κόμικ Epifany Comics που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
''Comics are an international language, they can cross boundaries and generations. Comics are a bridge between all cultures...'' - Osamu Tezuka
Όταν μιλάμε για τα ιαπωνικά Manga,δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μην αναφερθούμε στον άνθρωπο ο οποίος τα δημιούργησε(μεταπολεμικά),τουλάχιστον στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.Φυσικά θα μιλήσουμε για τον μεγάλο σχεδιαστή,animator και παραγωγό anime ταινιών Osamu Tezuka,ή όπως είναι επίσης γνωστός στους κύκλους των απανταχού otaku και φίλων της 9ης τέχνης,"Manga no Kamisama"δηλαδή ο Θεός των Manga.
Osamu Tezuka 3 Νοεμβρίου 1928 - 9 Φεβρουαρίου 1989 |
O Osamu Τezuka γεννήθηκε το 1928 στην Osaka της Ιαπωνίας.Όταν ήταν νεαρός σε ηλικία,ο πατέρας του,του έδειξε ταινίες του Walt Disney,με τις οποίες ο Osamu παθιάστηκε και όχι μόνο έβλεπε συνέχεια(φημολογείται ότι είχε δει το Bambi πάνω από 80 φορές),αλλά προσπάθησε και να τις αναπαράγει σχεδιαστικά.
Επηρεάστηκε από τη δουλειά του Disney,καθώς και προπολεμικών σχεδιαστών&συγγραφέων όπως οι Suihō Tagawa και Unno Jūza(ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας sci-fi).Μεγαλώνοντας όμως στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,ζώντας σχεδόν καθημερινά με το φόβο του θανάτου,ο Tezuka τονίζει στις μετέπειτα δουλειές του την αξία της ζωής,και μολονότι παρουσιάζει θέματα όπως η καταστροφή της ανθρωπότητας ή η ανοησία των ανθρώπων που οδηγεί στη καταστροφή τους,από την άλλη οι δουλειές του παρουσιάζουν την αγάπη στη φύση και σε όλα τα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν σε αυτήν.
Ο Tezuka ανάμεσα στις πολλές δημιουργίες του. |
Ο Τezuka κατάλαβε σχετικά νωρίς ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κόμικς(manga)σαν μέσον πειθούς των ανθρώπων για να ενδιαφερθούν για ένα καλύτερο κόσμο.Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου,και σε ηλικία 17 ετών ο Tezuka θα δημοσιεύσει τη πρώτη του δουλειά με τίτλο Diary of Mā-chan (Maachan no Nikkichō)ενώ το 1947 θα κάνει τη πρώτη του μεγάλη επιτυχία με μία δική του διασκευή στο Νησί των Θησαυρών του Robert Louis Stevenson,με τίτλο Shin Takarajima(New Treasure Island).
Shin Taka Rajima(New Treasure Island) το 1947 |
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα δουλειές του που θα εδραιώσουν το όνομα του,όπως τα Lost World - Zenseiki,Metropolis,Νext World και Atomu Taishi(Ambassador Atom)που ουσιαστικά πρόκειται για μία αρχική μορφή της μετέπειτα μεγάλης του επιτυχίας Tetsuwan Atomu(Astro Boy).
Τetsuwan Atomu(Astro Boy) |
Παίρνοντας πολλά γράμματα από μικρούς αναγνώστες του,που τους άρεσε η συγκεκριμένη ιστορία,ο Tezuka κάνει ένα character make over στον Atom,και στις 4 Φεβρουαρίου του 1952 στις σελίδες του περιοδικού Weekly Shonen Magazine,θα αρχίσει να δημοσιεύεται ο πιο αναγνωρίσιμος ήρωας του ο Tetsuwan Atomu(Astro Boy)ο οποίος θα γίνει ο γνωστότερος και πιο εικονικός χαρακτήρας της Ιαπωνικής κουλτούρας,κάτι σαν τον Mickey Mouse ή τον Superman στην Αμερική και τον Asterix στη Γαλλία.Ο χαρακτήρας του Atom(που είναι ένα ρομπότ) παρουσιάζεται πιο ανθρώπινος,από οποιονδήποτε αληθινό άνθρωπο και με σπάνια συναισθήματα.Το manga θα μεταφερθεί με επιτυχία και στα κινούμενα σχέδια(anime)στα οποία δουλεύει σχεδιαστικά και ο ίδιος ο Tezuka!!
Ribon no Kishi(Princess Knight) 1953 |
Το 1953 ο Tezuka θα παρουσιάσει και το πρώτο manga για κορίτσια(Shōjo)to Ribon no Kishi(Princess Knight)ενώ το 1954 θα ξεκινήσει ένα manga που αργότερα στα τέλη της δεκαετίας του '60 που θα το ξανασχεδιάσει από την αρχή,θα αποτελέσει το magnum opus της καριέρας του το Phoenix(Hi no Tori).
Mερικοί από τους ήρωες του Osamu Tezuka |
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα δουλειές του Tezuka που πραγματικά δεν θα μου έφτανε ολόκληρο το περιοδικό για να τις αναφέρω όλες.Το 1961, ο Tezuka εισήλθε στην βιομηχανία κινουμένων σχεδίων στην Ιαπωνία ιδρύοντας την παραγωγική εταιρεία Mushi Productions ως αντίπαλο της Toei Animation. Ξεκίνησε για πρώτη φορά την καινοτομία της βιομηχανίας με τη μετάδοση των κινουμένων σχεδίων του Astro Boy το 1963. Αυτή η σειρά θα δημιουργούσε το πρώτο επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής κινούμενων σχεδίων στην Ιαπωνία και θα ήταν επίσης το πρώτο ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο που μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά για ένα αμερικανικό ακροατήριο.
Junguru Taitei(Kimba the White Lion) |
Ayako - Μία από τις "ενήλικες" δουλειές του Tezuka το 1972 |
Το 1967 σαν απάντηση στο περιοδικό Garo που παρουσίαζε Gekika manga(manga με περισσότερο ενήλικο περιεχόμενο)ο Tezuka που κάποιοι νόμιζαν πως οι δουλειές του θεωρούνται περισσότερο παιδικές,θα δημιουργήσει το δικό του περιοδικό COM,το οποίο παρουσιάζει ενήλικα manga με περισσότερο "πειραματικό" υλικό.
Ηi no Tori 1954,1967-1988 το Magnum Opus του δημιουργού |
Το έργο μιλάει για την αναβίωση και την προσπάθεια του ανθρώπου να αποκτήσει την αθανασία σε κάθε εποχή της ύπαρξης του (από την προϊστορία μέχρι το μακρινό μέλλον που εναλλάσσονται σε κάθε τόμο/tankobon της σειράς) και αυτό θα γίνει δυνατό μόνο με το να έχει στην κατοχή του το μυθικό πουλί Φοίνικα, που το αίμα του δίνει αυτή την δυνατότητα… Η αθανασία δεν είναι ευλογία όπως ο άνθρωπος νομίζει αλλά τελικά κατάρα όπως διαπιστώνει στη συνέχεια… Όλες οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Tezuka (όπως και στο Buddha) βρίσκονται μέσα σε αυτό το κλασσικό manga-έργο ζωής όπως ανέφερα για το μεγάλο δημιουργό- σε έναν συνδυασμό από historic &science fiction πλοκή όπως μόνο ένα ιερό τέρας της 9ης τέχνης μπορεί να δημιουργήσει...
Σχεδιαστικά ο Tezuka έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο της καριέρας του,με λεπτομερέστατα panels και τρομερή πλαστικότητα κινήσεων στους χαρακτήρες του.Τα plot twist,η σκληρότητα με την ευαισθησία,το αίσθημα της μοναξιάς και της απώλειας,η ιστορία με τη φαντασία εναλλάσσονται μέσα από κάθε σελίδα του εξαίσιου αυτού έργου καθηλώνοντας τον αναγνώστη και κάνοντας τον να συγκινηθεί,να σκεφτεί και πάνω απ' όλα να δει τον κόσμο με μιαν άλλη ματιά μετά την ανάγνωση του κόμικ,χωρίς να παίρνει πλέον τίποτα ως δεδομένο...
Black Jack 1973 |
Έχοντας κάνει το διδακτορικό του στην ιατρική,ο Tezuka δημιουργεί το 1973 τον Black Jack και τον παρουσιάζει στο περιοδικό Weekly Shōnen.Στη σειρά(που παρουσιάζει έναν κυνικό γιατρό που εξασκεί το επάγγελμα χωρίς δίπλωμα)ο Tezuka γράφει ιστορίες μπροστά απ΄την εποχή του,παρουσιάζοντας μεταμόσχευση οργάνων που μέχρι τότε η ιατρική δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει,κλωνοποίηση και πλαστικές επεμβάσεις που χρειάστηκαν αρκετά χρόνια να πραγματοποιηθούν.o Black Jack έλαβε το Ειδικό Βραβείο του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Ιαπωνίας το 1975 και το Βραβείο Manga του Koudansha το 1977.Ο Jack είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος χαρακτήρας του Tezuka Μετά τον Astro Boy και Kimba στην Ιαπωνία.
O Tezuka μαζί με τους ήρωες του. |
Ο Τezuka θα πεθάνει στις 9 Φεβρουαρίου του 1989 από καρκίνο του στομάχου...Οι τελευταίες του λέξεις φημολογείται ότι ήταν "Αφήστε με να δουλέψω.."και πράγματι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Tezuka θα σχεδιάσει πάνω από 150 χιλιάδες(!!!!)σελίδες με έργα που θα παρουσιαστούν σε περίπου 700 τόμους/tankobon!!!!
Ο Τezuka ποζάρει σαν Μr.Mustachio(από Astro Boy) |
Το άρθρο μου για τον Tezuka μπορείτε να το βρείτε και στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ανθολογίας κόμικ Epifany Comics που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου