Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Captain America - Oι 5 πιο κλασικές στιγμές του φρουρού της ελευθερίας

 

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός




Ο Captain America είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος ήρωας της Marvel μαζί με τον Spider Man,τον Hulk και ίσως τον Wolverine.Σίγουρα όμως είναι μαζί με τον Superman, ο πιο εμβληματικός χαρακτήρας των κόμικ, και ανήκει στη λεγόμενη Golden Age εποχή των κόμικ. Δημιούργημα των Joe Simon και Jack Kirby,παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Captain America comics #1 τον Μάρτιο του 1941 για την Timely(όπως ήταν το όνομα της Marvel τότε)και αμέσως αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο το κόσμο. Ο ήρωας στην 80χρονη παρουσία του στις σελίδες των κόμικ, γραμμένος από μία πληθώρα ταλαντούχων συγγραφέων μας έχει χαρίσει πολλές κλασικές στιγμές. Οι περισσότερες προέρχονται από τη πρώτη μετά – χρυσής εποχής σειρά του που άρχισε πρώτα στο Tales of Suspense και συνεχίστηκε στο δικό του τίτλο τον Captain America του 1968 ο οποίος έβγαλε 454 τεύχη μέχρι τον Αύγουστο του 1996.Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα volumes που από τότε ακολούθησαν(ουσιαστικά κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε από ένα)δεν έχουν να επιδείξουν καλές ιστορίες οι οποίες θα γίνουν με τη σειρά τους και αυτές κλασικές. Κάθε άλλο όπως θα δείτε!!Oι παρακάτω είναι οι πιο αγαπημένες μου και θεωρούνται και από τις κλασικότερες στιγμές στην ιστορία του Cap.



1 . No Longer Alone! / Tomorrow You Live, Tonight I Die / The Strange Death of Captain America (Captain America vol.1 #110, 111, 113 Φεβρουάριος - Μάιος 1969 Συγγραφέας : Stan Lee Σχεδιαστής: Jim Steranko): ''If you aim to fill Bucky's shoes, -- You'll do it my way! '' Ο τίτλος του Captain America μέσα σχεδόν σε ένα χρόνο από τότε που είχε αποκτήσει ξανά δικό του περιοδικό αντιμετώπιζε ήδη την κόπωση και ο πέλεκυς του cancelation έμοιαζε να είναι πολύ κοντά...Και εδώ ήταν που ο Stan Lee σηκώνει τα μανίκια και κάθεται να γράψει μία πραγματικά καλή ιστορία, παραδίδοντας την εικονογράφηση της στο μεγαλύτερο σχεδιαστικό αστέρι εκείνης της περιόδου τον Jim Steranko άρτι αφιχθείς από το Nick Fury Agent of Shield.Μέσα σε τρία μόλις τεύχη οι Lee και Steranko(που αποτέλεσε περίεργη επιλογή για να διαδεχθεί το βασιλιά Kirby στο σχεδιασμό του τίτλου)μας παραδίδουν μαθήματα σεναρίου και σχεδιασμού όπως σχεδόν μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχε γίνει σε κανέναν άλλο τίτλο.




Η pop art σε όλο της το μεγαλείο, να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον εκπληκτικό σχεδιασμό του Steranko,τα εντυπωσιακά splash pages που το καθένα τους παραμένει κλασικό, εντυπωσιακές σκηνές μάχης με τους πράκτορες της σατανικής Hydra, ο Rick Jones να παίρνει τη θέση του Bucky, και να έχουμε και το "θάνατο" του Steve Rogers, έτσι ώστε ο Cap να αποκτά ξανά τη μυστική του ταυτότητα...Τρία τεύχη που όχι μόνο έσωσαν τον τίτλο από cancelation αλλά άλλαξαν και ολόκληρο το status quo του χαρακτήρα...



2. The Secret Empire (Captain America vol.1 #169-176 Ιανουάριος - Αύγουστος 1974 Συγγραφέας: Steve Englehart Σχεδιαστής : Sal Buscema) : ''So, when people take a look at me -- which America am I supposed to be symbolize?''  Μετά τα τρία εκείνα τεύχη των Lee-Steranko το έδαφος ήταν ήδη γόνιμο για να ακολουθήσει η μεγάλη διαδοχή στον τίτλο. Και αυτό έγινε με την άφιξη του Steve Englehart ο οποίος μας παρέδωσε τις πιο κλασικές ιστορίες του Cap τη δεκαετία του '70. O Englehart δημιουργεί μια στοιχειώδη πολιτική αλληγορία που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική πτώση της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον. Το σκάνδαλο του Watergate στη Marvelική του έκδοση..O Captain αντιμέτωπος με μία μυστική οργάνωση που αφού τον ταλαιπωρεί για αρκετά τεύχη, θα ανακαλύψει ότι πίσω από τον #1 της οργάνωσης κρύβεται άνθρωπος μέσα από την ίδια τη κυβέρνηση της χώρας. Αυτό θα κλονίσει τη πίστη στα ιδανικά και το θεμέλιο που αποτελεί την ίδια του τη χώρα...Χιτσοκικό σενάριο γεμάτο δράση και ανατροπές, και εκπληκτικά σχεδιασμένο από τον Sal Buscema, αποτελεί ένα από τα πολλά καταπληκτικά story arcs του συγγραφέα στον τίτλο που ακόμα μέχρι και σήμερα παραμένει κλασικό και ανεπανάληπτο...




3. Madbomb (Captain America vol.1 #193 -200 Ιανουάριος - Αύγουστος 1976 Συγγραφέας&Σχεδιαστής : Jack Kirby) : ''It took 200 years, Falcon... But this country has grown up...''  Η επιστροφή του βασιλιά στον τίτλο ήταν πια γεγονός. Ο Kirby αναλαμβάνει το "παιδί" του ξανά και θα κινηθεί σε " διαφορετικά" μονοπάτια τόσο από τον Englehart όσο και από τις δικές του παλαιότερες ιστορίες. Έχοντας επιστρέψει στη Marvel ,μετά το 5χρονο πέρασμα του στη DC και τη δημιουργία κοσμικών χαρακτήρων όπως οι New Gods,Darkseid και Forever people, ο Kirby απομακρύνεται από τις street level/spy stories που χαρακτήριζαν μέχρι τότε τον ήρωα και δίνει στον τίτλο έμφαση στο supernatural στοιχείο και τις φυλετικές διακρίσεις. Ο Βασιλιάς δε διστάζει να πειραματιστεί με τον ήρωα του. Να τον βγάλει από τη "comfort zone" που μέχρι τότε τον είχαν τοποθετήσει σεναριακά οι επίγονοι του. Ο Cap μαζί με τον Falcon θα παίρνουν τις αποστολές τους από τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής, και θα ταξιδέψουν ακόμα και εκτός αυτής για να αναλάβουν επικίνδυνες αποστολές.. Το πρώτο story arc Madbomb έχει να κάνει με χρονοτρομοκράτες που θέλουν να πυροδοτήσουν μία βόμβα ηχητικών σημάτων που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στο θυμό και τη μανία, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Σίγουρα κάποιοι ένιωσαν άβολα με τέτοιου τύπου μοντερνισμούς στον Cap, ιδιαίτερα μετά το πολύ πετυχημένο run του Englehart στον τίτλο, αλλά όπως και να το κάνουμε η επιστροφή και μόνο του βασιλιά στον τίτλο και οι νέες ιδέες που έφερε σε αυτόν , αξίζουν τη θέση τους σε αυτή τη λίστα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Brubaker χρόνια αργότερα θα επανέλθει σε αυτή την ιστορία.




4. Captain America No More (Captain America vol.1 #332-350 Αύγουστος 1987 - Φεβρουάριος 1989 Συγγραφέας : Mark Gruenwald Σχεδιαστής : Kieron Dwyer) : ''Captain America was created to be a mere soldier, But I have made him far more than that...'' O Mark Gruenwald ήταν για τον τίτλο του Cap ότι ο Chris Claremont για τους Χ-ΜΕΝ και ο Peter David για τον Hulk.Ίσως και ο definitive Cap writer.Στα χρόνια που έμεινε στον τίτλο μας χάρισε πολύ καλές στιγμές αλλά και λιγότερο καλές(Cap-wolf),ειδικά προς το τέλος που αντιμετώπιζε και ο ίδιος προβλήματα υγείας και αυτό "έβγαινε" και στον τίτλο. Σίγουρα αυτό το story arc ανήκει στη πρώτη κατηγορία και θεωρείτε πλέον κλασικό στο είδος του. Σε αυτή τη μακρά ιστορία, ο Cap  αναγκάζεται να παραδώσει στη κυβέρνηση την στολή και την ασπίδα του (μετά από μία συνωμοσία που έχει στήσει ο Red Skull με ανθρώπους κλειδιά μέσα σε αυτήν)αντικαθίσταται από έναν νέο Captain America, τον John Walker, ο οποίος είναι ένας πιο βίαιο είδος σούπερ πατριώτη, και ψυχολογικά ασταθής. Ενώ όλα αυτά συνεχίζονται, ο Steve Rogers γίνεται ήρωας γνωστός μόνο ως "the Captain" και ξεκινά μια υπόγεια εκστρατεία κατά της συνωμοσίας του Red Skull, που τελικά τον οδηγεί μετά από πολλές περιπέτειες στο να κερδίζει πίσω την ασπίδα του, στο τεύχος #350 που αποτελεί ένα φόρο τιμής στον ήρωα των Simon-Kirby.Από τις καλύτερες στιγμές του Gruenwald.




5. The Winter Soldier( Captain America vol.5 #1-6, 8-9, 11-14 Νοέμβριος 2004 - Απρίλιος 2006 Συγγραφέας : Ed Brubaker Σχεδιαστής : Steve Epting,Mike Perkins & Michael Lark): ''Remember! Remember who you really are!..''  Aν ο Gruenwald θεωρείτε ο definitive Cap writer,τότε ο Ed Brubaker είναι ο άξιος διάδοχός του. Ανανέωσε τον ήρωα όσο δεν είχε κάνει άλλος εδώ και δεκαετίες και έγραψε τις κλασικότερες ιστορίες του για τη νέα χιλιετία. Με την αρχή του run του ο Brubaker κάνει αυτό που δεν είχαν τολμήσει να κάνουν εδώ και δεκαετίες όλοι οι δημιουργοί...Να "ζωντανέψει" τον Bucky και μάλιστα να είναι με τη μεριά των κακών(θα δείτε το πως όσοι δεν έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο run).Ήταν από τα πράγματα εκείνα που δεν "αγγίζονταν" στο Marvel universe.Κάτι σαν να αναστήσεις τον θείο Ben του Spidey, ή τον Captain Marvel ένα πράγμα....Και όμως ο Brubaker το τόλμησε, χαρίζοντας μας μία από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες ιστορίες του Cap όλων των εποχών, που αποτέλεσε έμπνευση και για ολόκληρη τη δεύτερη ταινία του ήρωα στους κινηματογράφους σε σκηνοθεσία Anthony&Joe Russo που δείχνει πόσο σπουδαία πραγματικά είναι η συμβολή του Brubaker στον τίτλο. Φυσικά ο ίδιος αργότερα θα τολμήσει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία που ίσως μπει σε μελλοντική λίστα ή άρθρο μου....

HONORABLE MENTIONS


Oι παρακάτω δύο ιστορίες έχουν παρουσιαστεί σε δικά τους άρθρα στο Comicmaniacs και επειδή είναι και αυτές κλασικές σας παραθέτω τους τίτλους τους και το link που θα τις (ξανά)βρείτε.Φυσικά αναφέρομαι στα Castaway in Dimension Z από Remender&Romita jr και Death of Red Skull των DeMatteis&Neary  που αποτελούν εξίσου αγαπημένες μου επιλογές.



Δεν ήταν μόνο αυτές οι καλύτερες φυσικά ιστορίες του Captain America.Σίγουρα όμως πιστεύω ότι όπως και για εμένα, ήταν οι πιο αγαπημένες σας. Φυσικά θα μπορούσα να αναφερθώ και στην περίοδο του Mark Waid στον τίτλο(ειδικά το Operation Rebirth) που πήρε τη σκυτάλη από έναν κουρασμένο Gruenwald,ή σε εκείνο το βραχύβιο των Roger Stern&John Byrne, καθώς επίσης και στις πρώτες ιστορίες στα Tales of Suspense που (ξανά)έχτιζαν σιγά σιγά το σύμπαν του ήρωα, στη silver age εποχή πια των κόμικ. Αλλά θα ήθελα να γράφω ολόκληρα κατεβατά(και ήδη με αυτό σας κούρασα)και η λίστα περιλάμβανε μόνο 5 ιστορίες. Ίσως σε κάποια άλλη λίστα μου στο μέλλον να αναφερθώ και σε αυτές. Ελπίζω ο ήρωας να συνεχίσει να μας δίνει καλές ιστορίες για τα επόμενα χρόνια που θα παραμείνουν εξ'ίσου κλασικές!!

2 σχόλια:

  1. εξαιρετικο το αρθρο σας κι πολυ σωστη η προσεγγισης σας απεναντι στον ¨καπτεν¨. νομιζω βεβαια οτι η ποιο εμβληματικη ιστορια της Μαρβελ που συμμετεχει ο καπτεν ειναι το civil war , κι εκει ο ηρωας μας εχει τολμω να πω χαρακτηριστικα ηρωα αρχαιας τραγωδιας.θα εναντιωθει απεναντι σε ολους κι ολα οχι για την προσωπικη του ανελιξη ή συμφερον αλλα για αυτα που πιστευει. πληρωνοντας πληρως το τιμημα βλεπε FALLEN SON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και συμφωνώ μαζί σας. Στη λίστα όμως προσπάθησα να βάλω ιστορίες από τον προσωπικό τίτλο του ήρωα. Δηλαδή όχι από limited series ή big events του Marvel universe. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτά που αναφέρατε δεν είναι κλασικά ή δεν αποτελούν πολύ καλές ιστορίες του Captain.Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή