Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ο Jean Tabary εκτός του Iznogoud

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός
Επιμέλεια Elodie Kohler Ανδριανού



Ο μεγάλος Γάλλος σχεδιαστής Jean Tabary(γεννημένος το 1930 στη Στοκχόλμη)είναι φυσικά γνωστός στη χώρα μας,από τη συνεργασία του με τον Rene Goscinny για τη δημιουργία του κακού βεζίρη Iznogoud(που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1962 στο περιοδικό Record).




O Tabary εκτός όμως από τον κακό βεζίρη που μια ζωή θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη,είχε δημιουργήσει και άλλους χαρακτήρες γνωστούς στη Γαλλία,αλλά σχετικά(ή και ολοκληρωτικά)άγνωστους στη χώρα μας.Ας δούμε λοιπόν και τα άλλα "σχεδιαστικά" παιδιά του ταλαντούχου αυτού δημιουργού,που μας άφησε το  Αύγουστο του 2011 σε ηλικία 81 ετών.


Richard et Charlie: Oι Richard και Charlie είναι 2 αχώριστοι φίλοι,και αποτελούν το ντεμπούτο του Tabary στο χώρο της 9ης τέχνης. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 5 Νοεμβρίου του 1956 στο περιοδικό "Vaillant"(1 σελίδα την εβδομάδα)το οποίο από το 1965 μετονομάστηκε σε Pif(Για το ίδιο έντυπο όπως θα δούμε παρακάτω δημιούργησε και άλλους χαρακτήρες).

Οι Richard και Charlie αν και αχώριστοι όπως αναφέραμε,είναι εκ δια μέτρου αντίθετοι χαρακτήρες.Ο Richard είναι (πολύ) σοβαρός και ομορφούλης,με το γοητευτικό μουστάκι του ενώ ο Charlie είναι πολύ αστείος με μαλλιά που πετάνε.Η χημεία μεταξύ τους άκρως απολαυστική ενώ μαζί θα πρωταγωνιστήσουν σε πολλές περιπέτειες αψηφώντας τους κινδύνους.Η σειρά εκδόθηκε αργότερα σε 8 αλμπουμάκια.Ένα από αυτά εκδόθηκε το 1977 από τη Glenat Editions.

Grabadu et Gabaliouchtou: To 1959 δύο ηλίθιοι γεννήθηκαν μέσα από το πενάκι και την φαντασία του Tabary oι Grabadu και Gabaliouchthou.Εδώ ο ταλαντούχος δημιουργός χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό στυλ σχεδιασμού,διαφορετικό από το "κλασική γραμμή" που επικρατούσε μέχρι τότε,δίνοντας μερικά θεότρελα gags στην ιστορία της 9ης τέχνης.
O Gotlib είχε δηλώσει για τη σειρά: ''Πρόκειται για τους 2 πιο ηλίθιους χαρακτήρες στην ιστορία των κόμικ".Και η σειρά αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στο περιοδικό Vaillant όπου εκδόθηκε από το 1959 μέχρι το 1962 και από το 1977 φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Fluide Glacial.Συγκεντρωμένες όλες οι ιστορίες τους βρίσκονται σε 2 άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ένα το 1984 από editions de la Seguiniere και το 2001 από editions Tabary.

Totoche: Ίσως η πιο διάσημη δημιουργία του Tabary μετά τον Iznogud.Δημιουργήθηκε το 1959 και ο δημιουργός του είχε δώσει το όνομα Ribata(Που ουσιαστικά είναι το όνομα Tabary ανάποδα με ένα είδος γαλλικής αργκό).Ο Τοtoche είναι ο συμπαθητικός αρχηγός μία συμμορίας παιδιών που ζούνε στο Παρίσι.Στον ελεύθερο χρόνο τους εκτός από το παιχνίδι λύνουν και αστυνομικά προβλήματα.

Στην αρχή οι περιπέτειες του εκδίδονταν σαν strip στην εφημερίδα "L'Union" και μετά στο περιοδικό Vaillant αρχίζοντας από το # 713 στις 11 Ιανουαρίου του 1959.Οι περιπέτειες του σταμάτησαν στο τεύχος #694(με το περιοδικό να ονομάζεται Pif-Gadget)τον Ιούλιο του 1982.Επίσης υπήρχε και η έκδοση Τοtoche poche(τσέπης)που έβγαλε γύρω στα 40 τεύχη με παλαιότερες και καινούργιες ιστορίες.

Οι βασικοί χαρακτήρες του κόμικ εκτός του Totoche είναι επίσης οι : Christian,Bob και Paulot(ένα τρίο δεύτερων βοηθών στις "βρόμικες δουλειές")ο Bouboule ο χοντρούλης της ομάδας,ο L'ingenieur ο "εγκέφαλος" της συμμορίας,ο Jeannot που αγαπάει την Corinne που είναι και η μοναδική κοπέλα της ομάδας και του κάνει τη ζωή δύσκολη.Αργότερα ο Jeannot και η Corrine όπως θα δούμε παρακάτω θα έχουν τη δική τους σειρά η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το 1987.


O Totoche εκδόθηκε από τις Editions Vaillant,Lombard editions,Dargaud,editions Glenat,editions Dupuis,editions de la Seguiniere και Tabary editions.

Corinne et Jeannot: Spin-off σειρά από το Totoche,oι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν το 1959(με την έναρξη της σειράς Totoche)και το πρώτο άλμπουμ της δικής τους σειράς κυκλοφόρησε το 1970.Οι ειδική(και ενίοτε τρελαμένη) τους σχέση τους καθιστά μοναδικούς.
O Jeannot είναι ερωτευμένος με την Corrine η οποία συνεχώς τον πειράζει και τον τυραννά.κάθε φορά που ο Jeannot προσπαθεί να την εκδικηθεί αποτυγχάνει.Ένας ακόμα χαρακτήρας της σειράς ο αστυνομικός Bodart παίρνει πάντα το μέρος της Corrine.Έχουν κυκλοφορήσει 8 άλμπουμ με τις ιστορίες τους.

Στα ελληνικά κάποιες ιστορίες τους είχαν δημοσιευτεί και στο περιοδικό Μίστερ ΝΟ του Ανεμοδουρά σαν Μπόμπος ο Απίθανος.

Valentin le Vagabond: O δεύτερος χαρακτήρας(μετά τον Iznogoud) που δημιούργησε ο Tabary το 1962 μαζί με τον σεναριογράφο Rene Goscinny.H σειρά ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 1962 και μέχρι τον Αύγουστο του 1973 φιλοξενούνταν στις σελίδες του περιοδικού Pilote(που είχε δημιουργήσει ο Goscinny μαζί με τον Uderzo για τον οποίο άρθρο μου θα βρείτε εδώ)ενώ από τον Μάρτιο του 1974 μέχρι και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο περιοδικό Lucky Luke.



Aπό το 1964 η σειρά πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του Tabary(σχέδιο/σενάριο).O Rene Goscinny περιγράφει με τα δικά του λόγια τον χαρακτήρα: "Ο Valentin ευαίσθητο και καλλιεργημένο άτομο,ένας μικρός ποιητής,αγαπά πολλά πράγματα - Την ελευθερία,τα λουλούδια,τα ζώα,ακόμα και τους ανθρώπους..." Ένα μείγμα "hippie" και "αλητάκου Σαρλό",ένα σύμβολο μιας γενιάς που ονειρεύτηκε για αγάπη και ειρήνη στον κόσμο...

Ο Valentin ένας συμπαθητικός clochard που αγαπά τη φύση,μπλέκεται παρά τη θέληση του σε σπαρταριστές και απίστευτες περιπέτειες...Σε αυτές του τις περιπέτειες συναντά ανθρώπους που είναι περισσότερο ανόητοι παρά κακοί,και αστυνομικούς που εξαιτίας του παρουσιαστικού του τον νομίζουμε για κλεφτάκο....

Μερικές από τις ιστορίες του Valentin επανεκδόθηκαν στα έντυπα Les Recres de Totoche και Les Vacheries de Corrine et Jeannot(1973-1977 από Dargaud και 1991-2001 από Tabary editions)Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ και 2 συγκεντρωτικές συλλογές(editions Dargaud,editions Tabary και IMAV editions).

Επίσης ο Jean Tabary συνεργάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 με τον δημοσιογράφο Francis Slomka και δημιούργησαν 2 περιοδικά σε μικρό μέγεθος "τσέπης" τα Les Vacheries de Corrine a Jeannot(1979-1980 14 τεύχη) και Le Recres de Totoche(1979-1981 2 τεύχη) με τις δικές τους εκδόσεις Editions de la Seguiniere(που αργότερα ονομάστηκαν Editions Tabary).




Πολυτάλαντος και σχεδιαστικά αστείρευτος ο Tabary συνέχισε την συγγραφή του Iznogoud μετά το θάνατο του Goscinny το 1977 και κυριολεκτικά απογείωσε τη σειρά.Οι δικές του ιστορίες περιλάμβαναν πιο πολύπλοκα και σουρεαλιστικά σενάρια(ο Goscinny έγραφε μικρές ιστορίες με χρησιμοποίηση αρκετών λογοπάιγνιων με τη γαλλική γλώσσα)και μία μεγάλη κεντρική ιστορία με συγκεκριμένο θέμα(concept).Προσωπικά θεωρώ ότι το Iznogoud(σε αντίθεση με τη πτώση σεναριακής ποιότητας περισσότερο στο Asterix και σε λιγότερο βαθμό στο Lucky Luke)έγινε ακόμα καλύτερο μετά την απώλεια του Goscinny.Ο Jean Tabary πέθανε στις 18 Αυγούστου του 2011,οι δημιουργίες του όμως θα μας συντροφεύουν για πάντα και θα μας χαρίζουν ατελείωτες στιγμές γέλιου!!




Ευχαριστώ πολύ τη γυναίκα μου Elodie Kohler Ανδριανού για την πολύτιμη βοήθειά της στην συγγραφή αυτού του άρθρου.


Σπύρος Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου