Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Τhe Treasure of the Ten Avatars(Ο Θησαυρός των δέκα Αβατάρ)από Don Rosa

Τhe Treasure of the Ten Avatars

Έχοντας ταξιδέψει στις 4 γωνιές του πλανήτη(και όχι μόνο,όπως άλλωστε και ο δάσκαλος του Carl Barks)ο μεγάλος δημιουργός Don Rosa αποφασίζει να στείλει αυτή τη φορά τους Duck στην εξωτική Ινδία.



Ο Scrooge έχοντας αγοράσει μια αχανής έκταση,προβλέπει νέες επενδύσεις στις οποίες θα τον βοηθήσουν οι ντόπιοι δουλεύοντας για εκείνον.Το μόνο σημείο που δεν έχει αγοράσει είναι η επαρχία του Αφραγκιστάν,η οποία μαστίζεται από τη φτώχεια,γιατί ο Μαχαραγιάς της προτιμά να κρατάει τα εκατομμύρια που στέλνονται για ανθρωπιστική βοήθεια για τον εαυτό του.Γι' αυτό το λόγο οι υπήκοοι του πρέπει να παραμείνουν φτωχοί και μέσα στη μιζέρια...



Οπότε όταν ο Scrooge εμφανίζεται σε αυτόν και του μιλάει για φυσικούς πόρους,και ζητά εργάτες να τον βοηθήσουν τον θεωρεί φυσικά απειλή και αρνιέται κάθε βοήθεια...ο Scrooge αποφασίζει να προχωρήσει μόνος..


Τυχαία όμως ο Donald θα ανακαλύψει έναν κίονα,που τα ανιψάκια επιβεβαιώνουν ότι επάνω του έχει ανάγλυφα στη γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες-Τα ελληνικά!!
Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε το 326 π.Χ. μέχρι τις Ινδίες αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο γιατί κάτι τρόμαξε τους άντρες του. Ξεκινώντας από την κοιλάδα εκείνη,και ακολουθώντας τον ποταμό Σαρασβάτι,δοκίμασε να φτάσει μέχρι τη Σαμπάλα την πιο πλούσια πόλη της αρχαίας Ινδίας..Ο Scrooge μυρίζεται το θησαυρό(ή εμπορική εκμετάλλευση αν βρεθεί η αρχαία πόλη)και η περιπέτεια αρχίζει!!





Όταν μετά από μέρες βρίσκουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης(με το Μαχαραγιά να τους ακολουθεί στα κρυφά)το τεράστιο άγαλμα του Βίσνου που προστατεύει τη πύλη με τα 10 αβατάρ,θα δείξει στον Donald&τον Scrooge ποιόν δρόμο να ακολουθήσουν.Με τη βοήθεια των ανιψιών,που θα μείνουν πίσω για να δουν πιο αβατάρ θα πατήσουν στο βάθρο,Donald&Scrooge ξεκινάνε τη αναζήτηση..Μονάχα που η αποστολή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη...Θα χρειαστούν τη βοήθεια των 10 Θεών του αβατάρ για να τα καταφέρουν...Και ίσως και αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή...




Για μια ακόμα φορά ο Don Rosa σε ένα one man show συναρπάζει τους φανατικούς αναγνώστες του,με μια περιπέτεια με έντονο το Barksικό στοιχείο που τόσο αγαπήσαμε στους Duck(συναρπαστική περιπέτεια,ιστορικά γεγονότα,χιούμορ και έξυπνοι διάλογοι)Ο σχεδιασμός των τοπίων και ειδικά του ναού της χαμένης πόλης βασίστηκε σε πραγματικές φωτογραφίες και πολύωρη μελέτη της ινδικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής.Ενώ ο Rosa εμπνεύστηκε και από ταινίες όπως το Gunga Din και The Man who whould be King που εκτυλίσσονται στις Ινδίες και το Αφγανιστάν(και όχι τόσο από τη δεύτερη ταινία του Indiana Jones γιατί δεν άρεσε στον Rosa τόσο πολύ σε σύγκριση με την 1η και 3η που τις θεωρεί καλύτερες).




Η ιστορία περιέχει όλα εκείνα τα υλικά για τα οποία ο δημιουργός θεωρείται ο πιο άξιος επίγονος και συνεχιστής του έργου του θείου Carl.O Scrooge μπορεί μεν να είναι σκληρός,αλλά παράλληλα είναι έτοιμος να προσφέρει δουλειά και ευκαιρίες στους ντόπιους που θα εργαστούν για εκείνον.Είναι δίκαιος και σέβεται έναν λαό που πέρασε και περνάει δύσκολα,όπως θα δούμε και στο τέλος της ιστορίας.Ο Rosa συνεχίζει την εξέλιξη ενός πολύπλοκου και αντιφατικού χαρακτήρα όπως είναι ο Scrooge,από εκεί που τον είχε αφήσει ο μεγάλος παραμυθάς Barks.Κάποιοι ίσως να του προσάπτουν ότι αδικεί τον Donald στις ιστορίες του έναντι του Scrooge και της ιδιαίτερης αγάπης που έχει  για εκείνον...Δεν είναι όμως έτσι!

Κάθε χαρακτήρας στις ιστορίες του Rosa έχει τη δική του προσφορά στην εξέλιξη τους,και μπορώ να πω(όπως και στη συγκεκριμένη ιστορία)ότι ο Donald παρουσιάζεται και πιο αφανής ήρωας από ότι ίσως θα ήθελε να τον παρουσιάζει ο δημιουργός...Μία από τις καλύτερες περιπέτειες με τους Duck που έχει γράψει και σχεδιάσει ο Don Rosa που κάθε δημιουργία του είναι και ένα ερωτικό γράμμα αγάπης και αφοσίωσης στους αγαπημένους Disney χαρακτήρες του.




Η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουνίου του 1996 στο δανέζικο Anders And & co #1996-26 ενώ στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί στο ΚΟΜΙΞ (Ά περίοδος)#195 τον Σεπτέμβριο του 2004.Επίσης έχει αναδημοσιευτεί στον 4ο τόμο της Βιβλιοθήκης ΚΟΜΙΞ που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011,και στο ΚΟΜΙΞ(Β' περίοδος) #33 τον Μάρτιο του 2017.


Τα Disneyικά μου άρθρα μπορείτε να τα βρείτε και στο blog  https://disneymastersgr.blogspot.com/



Σπύρος Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου