Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Tif et Tondu (Τον - Τίφ) Αχώριστοι φίλοι στην περιπέτεια από Fernand Dineur,Will,Maurice Rosy,Maurice Tillieux κ.α.

Tif et Tondu

Δύο από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της λεγόμενης Γαλλοβελγικής σχολής των κόμικ,είναι και αυτοί των Tif &Tondu ή Τον και Τιφ όπως είχαν ονομαστεί στη χώρα μας.




Δημιουργημένοι από τον Βέλγο κομίστα Fernand Dineur(Poupoutte le Clochard,Furette,Cap Joc,κ.α.)οι δύο χαρακτήρες εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 1938 μέσα από τις σελίδες του Journal de Spirou.

Mία από τις πρώτες εμφανίσεις των Tif et Tondu σαν δίδυμο


Στο πρώτο εκείνο strip την 21η Απριλίου του 1938 οι δύο συνεργάτες δεν ήταν μαζί.Ο Τif,ένας μικρός, στρογγυλός και φαλακρός άντρας, είναι αυτός που εγκαινιάζει τις ιστορίες με τον Tondu να εμφανίζεται λίγες βδομάδες αργότερα και να "κολλάει" με τον Tif.Αν και ίδιοι στο παρουσιαστικό και τη σωματική δομή ο Tif(που το όνομα του στα Γαλλικά σημαίνει "τριχωτός")είναι φαλακρός,ενώ ο Tondu(που το δικό του όνομα μεταφράζεται σαν "φρεσκοξυρισμένος)είναι τριχωτός και γενειοφόρος.



Οι δύο τυχοδιώκτες και ερασιτέχνες ντετέκτιβ αναλαμβάνουν υποθέσεις σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης,με τη περιπέτεια αλλά και τον κίνδυνο να τους ακολουθούν σε κάθε τους βήμα...
Στις 20 Ιουλίου του 1949 και μετά από μία διαφωνία που είχε με τον τότε εκδότη του Jean Dupuis,o Dineur θα παραδώσει τη σκυτάλη στον σχεδιαστή(και συνεργάτη του Andre Franquin)Willy Maltaite/Will(Ιsabelle,Le jardin des désirs)θα συνεχίσει όμως να γράφει τα σενάρια μέχρι και το 1951 όταν και το σενάριο θα αναλάβουν άλλοι συγγραφείς όπως Henri Gillain και Albert Desprechins.

H μεγάλη όμως εκτόξευση της σειράς θα γίνει το 1954 όταν τα σενάρια  θα αναλάβει ο γνωστός σεναριογράφος Maurice Rosy(Jerry Spring,Spirou et Fantasio,Bobo,Boule et Bill κ.α.).Για τα επόμενα 14 χρόνια(μέχρι και το 1968 που ο Rosy αποχώρησε από τον τίτλο)η σειρά κυριολεκτικά "απογειώνεται" πλέον και σεναριακά,συνδυάζοντας χιούμορ,περιπέτεια και μυστήριο με σενάρια πιo "ενήλικα" σε σχέση με αυτά αντίστοιχων τίτλων όπως Tin Tin ή του Spirou et Fantasio.




Επίσης ο Rosy δημιούργησε και τον βασικό "ανταγωνιστή" των ηρώων  της σειράς(όπως π.χ. ο Όλρικ στο Blake et Mortimer του E.P.Jacobs ή ο Ρασταπόπουλος στον Tin Tin του Herge),τον μυστηριώδη Monsieur Choc/Mister Choc(Κύριο Σοκ στα ελληνικά)τον αρχηγό μίας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που ονομάζεται "La Main blanche"(Η Λευκή Χείρ).Κύριο μέλημα του να κατακτήσει φυσικά τον κόσμο,και θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το σκοπό του.Φορώντας ένα μαύρο σμόκιν,και ένα κράνος ιππότη για να κρύβει το πρόσωπό του ή λαστιχένιες μάσκες που κρύβουν την πραγματική του ταυτότητα(θυμίζει αρκετά το χαρακτήρα του Fantomas από τις αντίστοιχες γαλλικές ταινίες του '60)ο Mister Choc θα ταλαιπωρήσει αρκετά τους δύο φίλους μας,σε πολλές τους περιπέτειες...

O μυστηριώδης Monsieur Choc!


Ενώ η πραγματική του ταυτότητα δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ...Ο χαρακτήρας του Mister Choc ίσως να αποτέλεσε επίσης και την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Benedict στη σειρά του Gary Gianni - Monstermen/Corpus Monstrum, που δημοσιεύτηκε σαν back up ιστορία στα κόμικ του Hellboy το 1994.Kαι ο χαρακτήρας του Benedict φοράει επίσης κάσκα ιππότη και μαύρο κοστούμι...




Ένα επίσης στοιχείο που κάνει τις ιστορίες των Tif et Tondu να ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα BD του ίδιου στυλ(Tin Tin,Spirou,Blake et Mortimer)είναι και η συνεχείς παρουσία γυναικείων χαρακτήρων είτε σαν φίλες των ηρώων μας είτε σαν εχθροί. Μεταξύ άλλων, η κοντέσα Amélie d'Yeu, την οποία ο  κόσμος αποκαλεί Kiki, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο 17ο άλμπουμ της σειράς το Tif και Tondu contre le Cobra το 1971.





Μετά την αποχώρηση του Maurice Rosy από τη σειρά,ο Will συνέχισε με άλλους συγγραφείς όπως οι Maurice Tilleux και Stephen Densberg μέχρι και το 1990 που και ο Will μετά από 40 ολόκληρα χρόνια θα εγκαταλείψει τη σειρά για να ασχοληθεί με άλλα projects.Οι Denis LaPiere( Alice et Léopold,Luka,Charlie)και Alain Sikorski(La clé du mystère) θα συνεχίζουν μέχρι και το 1997 με το τελευταίο(;) 45ο άλμπουμ της σειράς Le Mystère de la chambre  43(Το μυστήριο του δωματίου 43).Ήδη όμως οι ιστορίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με εκείνες του Will.Οι χαρακτήρες δεν ταξιδεύουν σε όλο το κόσμο,αντίθετα έχουν στο Παρίσι ένα γραφείο ντετέκτιβ(με τον Tondu να είναι παντρεμένος με τη Mona)και αναλαμβάνουν διάφορες υποθέσεις απαγωγών,πλαστογραφίας,ληστείες κ.α.



Το 2018 έγινε μία προσπάθεια αναβίωσης της σειράς με την κυκλοφορία μίας νέας περιπέτειας σχεδιασμένη από τον Christian Hincker(γνωστός με το ψευδώνυμο Blutch)σε σενάριο του αδερφού του Rober.Προς το παρών οι εκδόσεις Dupuis συνεχίζουν με επανεκδόσεις άλμπουμ της εποχής του Will-Rosy.Μία σειρά που ανήκει φυσικά στις κλασικές της θρυλικής Γαλλοβελγικής σχολής των κόμικ,και αποτελούσε σταθερή αξία στο περιοδικό Journal de Spirou για δεκαετίες.Την κατατάσσω στις αγαπημένες μου,και μην σας ξεγελά καθόλου το ας το πούμε χιουμοριστικό σχέδιο της,αφού σεναριακά δεν έχει να ζηλέψει από αντίστοιχες σειρές όπως Blake et Mortimer,Yoko Tsuno ή Dick Herisson..






Στην Ελλάδα ιστορίες των Tif et Tondu με την ονομασία Τον Τίφ αχώριστοι φίλοι είχαν κυκλοφορήσει με τα Χρυσά Κόμικς των εκδόσεων Multeditions σε πολύ καλή μετάφραση από την Έλενα Ακρίτα.

Έιχαν κυκλοφορήσει το τέταρτο,πέμπτο,έκτο,έβδομο και όγδοο άλμπουμ της σειράς.Τα άλμπουμ ήταν τα εξής:
1.Μεγάλη Περιπέτεια(Contre le Main Blance 1956)
2. O Aόρατος Άνθρωπος(Le Retour de Choc 1957)
3. Tρελή Περιπέτεια(Passez Muscade 1958) 
4.Ράλλυ - Παγίδα (Plein Gaz 1959)
5.Η Βίλλα με τα φαντάσματα(La villa du Long-Cri 1966)


Σπύρος Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου