Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

RINGU από Hiroshi Takahashi&Misao Inagaki

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

Mετά την επιτυχία που σημείωσαν τόσο το βιβλίο του «Ιάπωνα» Stephen King, Koiji Suzuki με τίτλο Ringu,όσο και οι ομώνυμες ταινίες που ακολούθησαν, ήταν φυσικά ζήτημα χρόνου να μεταφερθεί και στα κόμικς. Θα μπορούσε όμως να φέρει μαζί του τη μαγεία τόσο των ταινιών (που αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα horror francises στην ιστορία του σινεμά),όσο και του best selling βιβλίου που καθιέρωσε τον Suzuki σαν έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του φανταστικού στη χώρα του;;;



Η αλήθεια είναι πως κάπου αυτή η μαγεία χάθηκε στη πορεία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η manga εκδοχή του Ring δεν είναι καλή. Τουλάχιστον είναι όσο πιο πιστή αρχικά στην ταινία και λιγότερο στο βιβλίο του Suzuki.Και αυτό φυσικά γιατί στο σενάριο έχουμε τον σεναριογράφο των ταινιών Hiroshi Takahashi.





Η ιστορία δεν αλλάζει αισθητά σε σχέση με εκείνην της ταινίας και του βιβλίου. Ένας αστικός θρύλος που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα κάνει λόγο για την ύπαρξη μίας βιντεοκασέτας, που όποιος τη δει θα πεθάνει σε μία εβδομάδα…Μία κοπέλα η Τomoko που τη βλέπει πέφτει και αυτή θύμα της κατάρας της μαζί με τους φίλους της…Η θεία της και δημοσιογράφος,Reiko Asakawa θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τους θανάτους των παιδιών και αποφασίζει να επισκεφτεί το μέρος όπου τα παιδιά είχαν δει τη βιντεοκασέτα(σε ένα motel κάπου στην ιαπωνική ύπαιθρο)για να τη δει και εκείνη με τη σειρά της και να διαβάσει το μήνυμα…Στη συνέχεια με τη βοήθεια του πρώην άντρα της θα αναζητήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους δώσουν τις απαντήσεις για τη κατάρα της Sadako,του κοριτσιού που έχει στοιχειώσει τη βιντεοκασέτα...Μονάχα που η αποστολή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη....




Αν και υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντούσαμε στις ταινίες και το βιβλίο(αγωνία, μυστήριο, απειλητική ατμόσφαιρα και ένας εσωτερικός τρόμος που υποβόσκει στην ατμόσφαιρα)όπως ανέφερα και πριν, κάπου το κόμικ δε κατορθώνει να δώσει το κλίμα των ταινιών ή ακόμα και του βιβλίου. Ίσως να φταίει και το σχέδιο του Misao Inagaki που διαθέτει περισσότερο το στυλ που συναντάμε σε shojo(κοριτσίστικο)manga παρά σε horror manga (όπως ας πούμε σαν εκείνα των Junji Ito, Ryou Haruto,Masaaki Nakayama ή του Hideshi Hino )αν και κάποια panel μοιάζουν να είναι κυριολεκτικά βγαλμένα μέσα από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ταινίας. 



Παρόλα αυτά σε μερικά panel σου αφήνει μία αίσθηση ότι ο mangaka βιαζόταν να τελειώσει το κόμικ όσο πιο γρήγορα μπορούσε…Η σειρά έβγαλε άλλα 4 manga(Ring 2,Ring 0,Birthday-prequel και Spiral)αλλά με άλλους artists (Meimu στα 2,0,Birthday και Sakura Mizuki στο Spiral)απλά διατηρώντας ζωντανό το Franchise και στα manga.Στην Αμερική τα manga του Ringu κυκλοφόρησαν από τη Dark Horse σε συνεργασία με τη Digital Manga Publishing(DMP).

Σίγουρα θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας αλλά δε θα τρομάξετε όσο ίσως περιμένατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου