Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Daytripper των Fábio Moon & Gabriel Bá

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

‘’Μόνο όταν αποδεχθείς ότι μία μέρα θα πεθάνεις μπορείς να αφεθείς…και να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς με τη ζωή σου’’

Οι εκδόσεις ΟΞΥ πιστοί για μία ακόμα φορά στο ραντεβού τους με την ποιότητα κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες το υπέροχο και συνάμα βαθιά ανθρώπινο Daytripper των Βραζιλιάνων δημιουργών Fábio Moon&Gabriel Bá(που τυγχάνει να είναι και δίδυμα αδέρφια)και μας έχουν δώσει σπουδαίες δουλειές σε τίτλους όπως τα the Unbrella Academy Casanova, και B.P.R.D:1947.
Ένα έργο-σταθμός στην καλλιτεχνική πορεία των δύο δημιουργών και μία ακόμα υπέροχη προσθήκη στο ποιοτικό κατάλογο της πάλαι ποτέ Vertigo,που τώρα πλέον κυκλοφορεί το υπέροχο αυτό κόμικ κάτω από το DC Black Label imprint της.
Ο Μπρας Ντε Όλιβα Ντομίνγκος, γιός ενός μεγάλου Βραζιλιάνου συγγραφέα, γράφει όμορφες(όσο μπορούν να παρουσιαστούν)νεκρολογίες σε εφημερίδα, ενώ ονειρεύεται μία μέρα να βρει και τη δική του συγγραφική φωνή, ξεφεύγοντας όμως κάτω από τη σκιά του πατέρα του. Θέλει να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς την ονειρεύεται, όμως τίποτα δε πρέπει να θεωρείται δεδομένο και όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα…

Κάθε τεύχος είναι και ένα κεφάλαιο στη ζωή του Μπρας. Πότε όμως η ζωή του ξεκινά;;Όταν θα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του;;Όταν αποκτήσει και εκείνος γιό ή όταν βρει επιτέλους το δρόμο προς την αναγνώριση ως συγγραφέας και εκείνος;;Και σε όλα αυτά τα διαφορετικά κεφάλαια της ζωής του, ο θάνατος θα έρθει να υπενθυμίσει ότι και αυτός είναι μέρος της ζωής που ζήσαμε ή και ίσως δεν ζήσαμε όπως θα θέλαμε…
Οι δημιουργοί δεν καταφεύγουν σε κλισέ ηθικά διδάγματα και μελοδραματικές καταστάσεις. Μέσα σε 10 τεύχη παρουσιάζουν με σαφήνεια και συγκινητική αμεσότητα εκείνα τα απλά, καθημερινά πράγματα που θεωρούμε τόσο δεδομένα αλλά υπάρχουν για να δίνουν νόημα και να ομορφαίνουν τη ζωή τόσο του Μπρας, όσο και τις ίδιες των αναγνωστών αυτού του πονήματος. Η οικογένεια μας, οι φίλοι μας, ο έρωτας της ζωής μας, η αγάπη και η πίστη όσων νοιάζονται για εμάς. Πράγματα τόσο απλά αλλά συνάμα τόσο σημαντικά για όλους μας.
Το κόμικ δεν είναι σπουδή στα παράλληλα σύμπαντα ή διαφορετικές εκδοχές της ζωής του πρωταγωνιστή. Έιναι ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή, στην ανιδιοτελή αγάπη και στη βαθιά φιλία.Η ζωή οφείλει να είναι σπουδαία κάθε στιγμή που περνάει και δεν εκτιμάται μόνο με τη παρουσία του θανάτου. Η ζωή όσο και ο θάνατος είναι μέρος ενός κύκλου που όλοι θα τον ζήσουμε αλλά και τα δύο συνωμοτούν για να δώσουν νόημα στους σκοπούς που μπορεί να εφεύρουμε για τον εαυτό μας.

’..Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο, γιε μου

και κάθε βιβλίο έχει ένα τέλος.

Ανεξάρτητα από το πόσο σου αρέσει αυτό το βιβλίο ...

... θα φτάσεις στην τελευταία σελίδα ...

Και θα τελειώσει.

Κανένα βιβλίο δεν είναι πλήρες χωρίς το τέλος του….’’

Ένα κόμικ που όταν το διαβάσετε σίγουρα θα δείτε τη ζωή από διαφορετική οπτική γωνία. Και σίγουρα θα αναρωτηθείτε και εσείς για το πιά κληρονομιά μπορείτε να αφήσετε πίσω σας, καθώς και για το ότι ποτέ δεν είναι αργά να τη ζήσετε όπως εσείς το επιθυμείτε. Ένας διαλογισμός για τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και την τέχνη, την επιτυχία και την αποτυχία, την απώλεια, τη πατρότητα και τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα. Όλα πανέμορφα, ποιητικά και λυρικά δοσμένα από δύο δημιουργούς που κατόρθωσαν σε τόσο νεαρή ηλικία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο ζωής.
Υπέροχα σχεδιασμένο από τον Μοοn αλλά και με εκπληκτική δουλειά στα χρώματα από τον Dave Stewart, σίγουρα θα ξεφυλλίσετε τις σελίδες του και αφού τελειώσετε την ανάγνωση της υπέροχης αυτής ιστορίας και θα αφεθείτε στην χρωματική πανδαισία που μοιάζει να δίνει ζωή σε οτιδήποτε απεικονίζει το κάθε panel πάνω στο οποίο θα πέσει η ματιά σας.Οι εκδόσεις ΟΞΥ σε έναν καλαίσθητο και περιποιημένο τόμο που περιλαμβάνει και τα 10 τεύχη της σειράς, δίνουν την ευκαιρία στον Έλληνα αναγνώστη να γνωρίσει το σπουδαίο αυτό έργο δύο μεγάλων δημιουργών. Σε εξαιρετική τιμή και με άψογη βιβλιοδεσία, με την προσεγμένη πάντα μετάφραση από τον Σάββα Αργυρού, σίγουρα θα αποτελέσει ακόμα μία πολύ καλή προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας, και μία ακόμα σημαντική επιτυχία της εκδοτικής που δε πρέπει να χάσετε.

2 σχόλια: