Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Kill or be Killed από Ed Brubaker & Sean Phillips

 Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός


''Τhe World went insane before I did..I'm just adapting to the new reality...'' - Dylan


Στον υπέροχο κόσμο της 9ης τέχνης υπάρχουν εκείνοι οι δημιουργοί που συνεργάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μία ιστορία απλά και μόνο γιατί έτσι τους ζητήθηκε από την εταιρεία τους, και υπάρχουν και οι δημιουργοί που ουσιαστικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και δουλεύουν σαν μία αυτόνομη δύναμη. Τα παραδείγματα πολλά :  Lee- Kirby, Goscinny-Uderzo,Ennis-Dillon, Loeb-Sale, Koike-Kojima και με σιγουριά μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα και το εκπληκτικό δίδυμο των Ed Brubaker και Sean Phillips που μας έχουν δώσει σπουδαίες δουλειές όπως τα Criminal, the Fade Out, Fatale και το επίσης εξαιρετικό Κill or Be Killed για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.
To Kill or be Killed κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2016 από την Image και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018 ολοκληρωμένο σε 20 τεύχη. Η ιστορία του σχετικά απλή αλλά άκρως εθιστική!!Ο Dylan ένας συνηθισμένος νεαρός κάπου κοντά στα τριάντα, νιώθει ότι η ζωή του δεν οδηγεί πουθενά...Ερωτευμένος με την Kira,τη κοπέλα του συγκάτοικου και καλύτερου του φίλου Mason,και κουρασμένος από έναν κόσμο που συνεχώς τον απογοητεύει αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του πηδώντας από ένα κτίριο....Για έναν όμως περίεργο λόγο δε σκοτώνεται!!Το ίδιο εκείνο βράδυ της απόπειρας, τον επισκέπτεται ένας δαίμονας που ισχυρίζεται ότι χάρισε τη ζωή του Dylan. Ο δαίμονας λέει ότι ο Dylan πρέπει τώρα να σκοτώνει ένα άτομο για κάθε επιπλέον μήνα που θέλει να ζήσει...Εκείνα τα άτομα που είναι ένοχα για αξιόποινες πράξεις αλλά κυκλοφορούν ελεύθερα με την ανοχή (ή την άγνοια όπως το πάρει κανείς) της κοινωνίας στην οποία ζουν...Και όταν ο Dylan πάρει το νόμο στα χέρια του θα βρεθεί σε απρόσμενους μπελάδες  όταν θα μπει στόχαστρο τόσο της αστυνομίας όσο και της Ρωσικής μαφίας, που τον κυνηγούν ανελέητα αλλά και μίας πανέξυπνης ντετέκτιβ της Lily Sharpe που βλέπει την όλη ιστορία σαν ευκαιρία να κάνει καριέρα στο σώμα, και να σταματήσει έναν επικίνδυνο όπως όλα δείχνουν αυτόκλητο εκδικητή...
Παντρεύοντας τον υπερφυσικό τρόμο με το noir και την καταιγιστική δράση με το ψυχολογικό δράμα, όπως άλλωστε και σε προηγούμενες δουλειές τους(Fatale)οι Brubaker και Phillips μας παραδίδουν μία  πολύ καλά ειπωμένη  ιστορία για την διεφθαρμένη κοινωνία, την οικογένεια, το άγχος της επιβίωσης και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ψυχικές ασθένειες. Επίσης ο Brubaker μέσο του Dylan(που είναι και ο βασικός αφηγητής της ιστορίας κάνοντας της έτσι πιο άμεση και αληθινή στον αναγνώστη) εκφράζει την υποκαίουσα πικρία του για μία Αμερική που μοιάζει να έχει χάσει πλέον τα ιδανικά της. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι γρήγορη, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη ''κοιλιά" ακόμα και σε άστοχες λεπτομέρειες, με πολλά και απίθανα plot twists και τα cliffhanger σχεδόν σε κάθε τελευταία σελίδα του τεύχους να σε κάνουν να διψάς για τη συνέχεια, σε σημείο που δε μπορώ να φανταστώ(εγώ πήρα τα trade)πως θα ήταν για εμένα να περιμένω κάθε μήνα το επόμενο τεύχος. Στους μονολόγους του Dylan ο αναγνώστης μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο μέσα στη ταραγμένη ψυχή του πρωταγωνιστή, που δεν είναι ο κλασικός Προκλητικό, κυνικό, πολυεπίπεδο, συναισθηματικό, ωμά βίαιο αλλά και τρυφερό, χειριστικό, σκληρό και ευαίσθητο αλλά συνάμα και τραγικό όσο και βαθιά ανθρώπινο, κάποιες φορές περισσότερο φλύαρο ίσως από όσο χρειάζεται, το Kill or Be Killed είναι το κόμικ εκείνο που δώσει τροφή για σκέψη για πολύ καιρό αφότου το ολοκληρώσετε. Σε ορισμένες φάσεις το κόμικ θυμίζει την ταινία Taxi Driver του Scorcese, αλλά άνετα θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από αυτό και ο Todd Phillips για τη δική του ταινία Joker.

Τα σχέδια του Phillips για μία ακόμα φορά είναι χάρμα οφθαλμών και κατά τη προσωπική μου γνώμη μαζί με το Fade Out πρόκειται για μία από τις καλύτερες δουλειές του καλλιτέχνη. Η ρεαλιστικότητα των σχεδίων του είναι εντυπωσιακή ενώ το παιχνίδι με τις σκιές τονίζουν τη σκοτεινή πλευρά τόσο στη ψυχή του πρωταγωνιστή, όσο και στον κόσμο που τον περιβάλλει. Σε αυτό βοηθάνε επίσης τα ολοζώντανα χρώματα της Elizabeth Breitweiser.

Το 2017, η σειρά ήταν υποψήφια για 4 Βραβεία Eisner στις κατηγορίες "Καλύτερη Συνεχιζόμενη Σειρά", "Καλύτερος Σεναριογράφος", "Καλύτερος Καλλιτέχνης Εξωφύλλου" και "Καλύτερος Χρωματισμός". Ο Phillips ήταν επίσης υποψήφιος για το "Καλύτερος σχεδιαστής/μελανωτής" στα Βραβεία Eisner 2019.
Τα 20 τεύχη κυκλοφορούν σε 4 trades και σε μία Deluxe Edition που έχει το κόμικ ολοκληρωμένο..Η σειρά κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως(Πρώτα δημοσιεύτηκε στο βραχύβιο περιοδικό Non Stop Comics και στη συνέχεια σε δύο άλμπουμ που συγκεντρώνουν όλα τα τεύχη)σε άριστη μετάφραση και απόδοση από τον Γαβριήλ Τομπαλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου