Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Silver Surfer - Παραβολή (Εκδόσεις Μικρός ήρως)

 Silver Surfer - Παραβολή

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός


''Αλλα ποτέ μου δε θα σταματήσω να ψάχνω για μία όαση λογικής σε αυτή την έρημο τρέλας που οι άνθρωποι αποκαλούν Γη…''




Μέσα στο Μάιο πραγματοποιούνται δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κομικ της χώρας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και οι εκδόσεις τόσο από δημιουργούς όσο και από τις εκδοτικές είναι πάρα πολλές. Οι εκδόσεις Μικρός Ήρως λοιπόν δε θα μπορούσαν να μην παρουσιάσουν πολλές εκδόσεις τόσο Ελλήνων όσο και ξένων δημιουργών στον ήδη πλούσιο κατάλογό τους. Σήμερα θα σταθώ σε ένα κομικ που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες και που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου, του Silver Surfer Παραβολή(Parable) που άφησε πραγματικά εποχή… To original κομικ κυκλοφόρησε σε δύο τεύχη τον Δεκέμβριο του 1988 και τον Γενάρη του 1989,μέσα από το τότε πιο "ενήλικο" και copyright owned imprint της Μarvel, την Epic,κλείνοντας ίσως με τον καλύτερο τρόπο μία δεκαετία στην οποία τα κόμικς με δημιουργίες όπως το Watchmen ή το Dark Knight Returns για πολλούς πέρασαν στην "ενηλικίωση" τους..Και φυσικά ένωνε δύο πολύ μεγάλους δημιουργούς και θρύλους της 9ης τέχνης τον Stan Lee(σενάριο) και Moebius(σχέδιο).

Η αμερικάνικη συγκεντρωτική έκδοση 


Το Parable(Παραβολή) αποτελεί μία σημαντική συνεργασία ανάμεσα σε έναν σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα που δημιούργησε ένα ολόκληρο σύμπαν και έναν επίσης σπουδαίο Ευρωπαίο σχεδιαστή που σχεδιάζει σαν από άλλο σύμπαν και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος και μόνο να διαβάσει κανείς αυτό το κομικ. Όλες οι αντιλήψεις και τα πιστεύω του Stan Lee για τη θρησκεία, την ανθρώπινη φύση, την κοινωνία, την κατάχρηση εξουσίας... Το μήνυμα του Stan Lee έγκειται στο ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι υπεράνω κανενός άλλου. Και η βασική κριτική του στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διψούν για χειραφέτηση, θέλουν πάντα κάποιον που θα τον χρίσουν αρχηγό, να τους καθοδηγεί...Πάντα θα περιμένουν κάποιον σωτήρα, αντί να προσπαθήσουν να σώσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους..Παρά τα όποια σεναριακά κλισέ που δεν καταφέρνει να αποφύγει πάντα ο Lee,και ίσως κάποιες υπερβολές στους πομπώδεις και φλύαρους διαλόγους/μονολόγους, το Parable είναι ίσως από τις πιο ώριμες και σοβαρές δουλειές του Lee της δεκαετίας του '80.

Φυσικά ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στα εξωπραγματικά σχέδια του Moebius(Jean Giraud)που πραγματικά αδικούνται από την εκτύπωση και τα χρώματα της original έκδοσης(προτιμήστε το trade)αλλά για μια ακόμα φορά δείχνουν το αστείρευτο ταλέντο ενός μεγάλου σχεδιαστή. Δεν θα μπορούσε να έχει βρει καλύτερο συνεργάτη ο Stan Lee για να αποτυπώσει στις σελίδες του αυτή την ιστορία που ήθελε να γράψει.

Όσοι από εσάς αγαπήσατε τα φουτουριστικά και καλοσχεδιασμένα panels του L'Inkal εδώ θα βρείτε τον Moebius που ξέρετε και γνωρίζετε, σε μεγάλα σχεδιαστικά κέφια. Η ψυχρότητα στο πρόσωπο του Galactus,οι τέλειες ανατομίες σωμάτων και οι σκηνές μάχες όλα δίνονται με τόσο τέλειο δημιουργικά τρόπο μέσα από τη πένα του μεγάλου αυτού σχεδιαστή. Πραγματικά μία σπουδαία συνεργασία που άνοιγε νέους δρόμους και προοπτικές και για επόμενες τέτοιου είδους στο χώρο της 9ης τέχνης.


To Parable(Παραβολή),πρωτοποριακό για την εποχή του, κέρδισε το βραβείο Eisner για καλύτερη mini σειρά το 1989 και ακόμα και σήμερα φαντάζει επίκαιρο και φρέσκο τόσα χρόνια μετά τη κυκλοφορία του..Και οι πάντοτε ποιοτικές εκδόσεις Μικρός Ήρως δε θα μπορούσαν να μην προσθέσουν αυτό το εκπληκτικό κόμικ στο κατάλογο με τις πάντα προσεγμένες εκδόσεις τους.Σε πολύ καλή μετάφραση/απόδοση του βετεράνου του χώρου Γαβριήλ Τομπαλίδη(που έκανε για μια ακόμα φορά μια πολύ σωστή επιλογή)το Parable δεν απευθύνεται μόνο στους fan των υπερηρωικών κομικ και ούτε ζητά από τον αναγνώστη να γνωρίζει όλη την ιστορία του χαρακτήρα ή του σύμπαντος της Marvel. Aντίθετα είναι φιλικό αναγνωστικά σε όποιον θέλει να διαβάσει μια πολύ καλή ιστορία που έχει μέσα στις σχετικά λίγες σελίδες της πολλά να πει. Στις τελευταίες σελίδες ο ίδιος ο Moebius εξιστορεί το πως έγινε η συνεργασία του με τον Lee,μέσα από προσωπικές του εξιστορήσεις που τις συνοδεύουν τα αρχικά προσχέδια, πράγμα που δίνει περισσότερες λεπτομέρειες στον αναγνώστη για τη δημιουργία του κομικ, και τον βάζει περισσότερο στο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων δημιουργών.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο lettering και τη γραφιστική επιμέλεια της πολύ ταλαντούχας Τίνας Χελιώτη που για μία ακόμα φορά εντυπωσιάζει με τις ικανότητες της και αποδεικνύει γιατί είναι σταθερή αξία και συνεργάτιδα της εκδοτικής, που τον τελευταίο καιρό εκδίδει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο χώρος της 9ης τέχνης και συνεχώς διαγράφει μία ανοδική πορεία στο χώρο των κομικ εκδόσεων.O Λεωκράτης Ανεμοδουράς έχει τους καλύτερους συνεργάτες και αυτό φαίνεται στην ποιότητα κάθε έκδοσης που μας προσφέρουν. Και αυτή η έκδοση δε θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί εξαίρεση. Σε πάρα πολύ προσιτή τιμή για αυτά που προσφέρει(και δεν είναι και λίγα αφού μία μόνο ματιά στην ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης θα σας πείσει) εύχομαι να δούμε και άλλες τέτοιες εκδόσεις από το κόσμο τόσο της Marvel όσο και της DC,μαζί με τις ήδη καθιερωμένες εκδόσεις της εταιρείας(τίτλοι Bonneli,Image,ΓαλλοΒελγικά BD κ.α.)που θα συνεχίσουν να μας κρατούν πολλές ώρες αναγνωστικής συντροφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου