Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Doctor Strange από Steve Englehart&Frank Brunner

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '70.Η ψυχεδελική έκρηξη των 60's έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της ακόμα στους περισσότερους δημιουργούς(βλέπε Starlin στον Captain Marvel και ειδικά στον Warlock,καθώς και όλες σχεδόν τις δουλειές του Steve Gerber με έμφαση κυρίως στον Man Thing και Omega).
Στο Marvel Premiere(και συγκεκριμένα στο #4 της σειράς σε αρχικά σενάριο των Roy Thomas/Archie Goodwin και σχέδιο από Barry Windsor -Smith) έχει έρθει η στιγμή για την πανηγυρική επιστροφή του μεγαλύτερου ίσως εκπροσώπου της ψυχεδελικής δημιουργίας της προηγούμενης δεκαετίας που δεν είναι άλλος από τον άρχοντα των μυστικιστικών τεχνών(άλλοτε μαύρης μαγείας)τον Doctor Strange...Kαι ο Doctor έδειξε ότι αυτή τη φορά είχε έρθει για να μείνει!!Mετά από 3-4 "αναγνωριστικές/επαναπροσδιοριστικές" ιστορίες γραμμένες επίσης και από τον Gardner Fox(σε σχέδια των Mike Ploog και Jim Starlin!!)στο τεύχος #9 της σειράς η "μαγεία" αρχίζει...

 Τι να πρωτοπούμε για αυτή τη σειρά του αγαπημένου μας μάγου; Ότι καλύτερο έχει γραφτεί για τον Doctor Strange από τη ψυχεδελική εποχή των Lee&Ditko.Εδώ ο Englehart(που σε αυτή τη δεκαετία μας έδωσε τις ωραιότερες δουλειές του όπως και το εκπληκτικό του run στον Captain America)μένει πιστός στο πνεύμα του μεγάλου Stan Lee,αλλά εμπλουτίζει τις ιστορίες του και με Λαβκραφτικό horror,fantasy και religion  themes(εμφανής η κριτική του Englehart στις θρησκευτικές οργανώσεις) ,παρουσιάζοντας τις επικές μάχες του Stephen ενάντια εχθρών όπως Suma Gorath,Baron Mordo,Sise-Neg,Silver Dagger ακόμα και του ίδιου του...Θανάτου(Death!!).Χάρμα οφθαλμών τα τεύχη που είναι σχεδιασμένα από τον Frank Brunner του οποίου οι σχεδιαστικές επιρροές από τον(πρόσφατα χαμένο) Neal Adams είναι εμφανείς. Ο Strange ταξιδεύει στον χώρο, στο χρόνο, σε άλλες διαστάσεις, ακόμη και στην «εξωπραγματικότητα» πριν έρθει τελικά αντιμέτωπος με τον Θάνατο, και το χαμό του μέντορά του Ancient One, μέσα σε ένα ψυχεδελικό και μυστικιστικό κρεσέντο από έναν Englehart σε μεγάλα κέφια.Δεν θα ήταν καθόλου τυχαίο ο Sam Raimi να είχε στο νου του αυτές τις ιστορίες όταν γύριζε το δικό του Doctor Strange in the Multiverse of Madness..

Άνετα το εκπληκτικό αυτό run το τοποθετώ μέσα στους 10 καλύτερους τίτλους που έβγαλε η Marvel στη δεκαετία του '70 όταν πραγματικά έπαιζε χωρίς αντίπαλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων και των καλών εκδόσεων...

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική τοποθέτηση κι to the point το σύνολο των παρατηρήσεων. Αυτό που θα πρόσθετα εγώ από προσωπική εμπειρία είναι ότι όταν έπεσε στα χέρια μου ένα διπλό τεύχος του captain marvel στα μακρινά 70ς από την σειρά που αναφέρεται είχα μαγευτεί από το περιεχόμενο κι την απίστευτη για τα δεδομένα της εποχής εικονογράφηση!! Μαγική στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου.Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι ιστορίες 50 χρόνια σχεδόν αργότερα συνεχίζουν να εμπνέουν και να μαγεύουν όσους τις διαβάζουν.

      Διαγραφή