Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Wolverine Enemy of the State από Mark Millar και John Romita jr.

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

'' There's something really wrong with me right now. Something isn't right here...'' - Logan

 Πριν το αριστουργηματικό Old Man Logan(που σας παρουσίασα εδώ) ο Mark Millar έγραψε άλλη μία ιστορία για τον Logan που με τα χρόνια έχει βρει και εκείνη τη θέση της ανάμεσα στις definitive stοries που έχουν γραφτεί ποτέ για τον χαρακτήρα. Φυσικά μιλάμε για το Enemy of the State που εκτυλίσσετε στα τεύχη # 20 – 26 του Wolverine vol.3 από τον Δεκέμβριο του 2004 μέχρι τον Απρίλιο του 2005.




Για μία ακόμα φορά ο Wolverine ταξιδεύει στην Ιαπωνία για κάτι που φαίνεται μια απλή υπόθεση απαγωγής(ο ανιψιός της αγαπημένης του Mariko φαίνεται ότι έπεσε θύμα απαγωγής). Στην πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύεται πως πρόκειται για μια σκοτεινή πλεκτάνη που έχει στήσει ο μεταλλαγμένος Gorgon για λογαριασμό της οργάνωσης the Hand. To θύμα της απαγωγής θα είναι ο ίδιος τελικά...Με τις ευλογίες και της εγκληματικής οργάνωσης Hydra, Ο Logan θα υποστεί πλύση εγκεφάλου και θα μετατραπεί σε εγκληματικό όπλο ερχόμενος αντιμέτωπος με φίλους και συμμάχους στην προσπάθεια τους να τον σταματήσουν και να τον επαναφέρουν.

Ότι δηλαδή φοβόταν περισσότερο στη ζωή του, σε περίπτωση που θα έχανε τον έλεγχο…Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τι γίνεται σε περίπτωση που ο Logan άνηκε στην «αντίπαλη ομάδα» εκείνης των κακών, ενώ ο ίδιος ο Logan κυριολεκτικά μετατρέπεται σε αυτό που φοβόταν περισσότερο στη ζωή του, πράξη η οποία θα τον στοιχειώνει για πολλά χρόνια ακόμη στο ήδη βεβαρημένο από σκοτωμούς παρελθόν του. Ιδέα με την οποία θα δουλέψει χρόνια αργότερα και ο Jason Aaron όταν θα στείλει τον Logan στη κόλαση, και το σώμα του θα έχει καταληφθεί από έναν δαίμονα...Επίσης ο Nick Spencer με όλο το Hydra-Cap αμφιλεγόμενο run του, μπορούμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο εμπνεύστηκε από αυτή την ιστορία, δείχνοντας μας πόσο επικίνδυνος είναι ο Captain America(όπως ακριβώς o Logan στην ιστορία του Millar), ειδικά όταν ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των villains..





Ουσιαστικά έχουμε τον Wolverine ενάντια ολόκληρου σχεδόν του Marvel universe,καθώς εμφανίζονται φίλοι και σύμμαχοι (X-MEN,Avengers,Fantastic Four,S.H.I.E.L.D,Elektra κ.α.) που θα τον αντιμετωπίσουν με σκοπό πρώτα να τον βοηθήσουν, και μετά αν αυτό δεν είναι εφικτό να τον εξολοθρεύσουν.. Μονάχα που η αποστολή τους δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη...Κάθε τεύχος είναι γεμάτο δράση, αγωνία και ανατροπές, με  την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο και τα cliffhangers να καθιστούν την αναγνωστική αυτή εμπειρία μοναδική! Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κόμικ παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία στο σενάριο του ή είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει το παρελθόν(ή και δε ξαναδιαβάσαμε και στο μέλλον όπως ανέφερα πριν)...




Αλλά ο Millar είναι μανούλα στο να γράφει larger than life ιστορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μέσα αρκετούς χαρακτήρες, χωρίς όμως να θυσιάζει τη δράση για τους διαλόγους ή το αντίθετο. Υπάρχει μία σχετική ισορροπία ανάμεσα και στα δύο. Επίσης παρόλο που παρουσιάζονται τόσοι χαρακτήρες μέσα σε μία ιστορία, ο Millar δε γράφει σχεδόν κανέναν out of character(κοινώς δεν χάνει τη μπάλα) και ο καθένας έχει το ρόλο και τη παρουσία που του αναλογούν. Επιπλέον γνωρίζει με ποιόν χαρακτήρα δουλεύει, σέβεται την ιστορία του και το υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψει. Νομίζω αν μη τι άλλο αυτά τα συστατικά αρκούν για να γράψεις μία καλή ιστορία. Και ας τον θεωρούν κάποιοι ένα "κακό" αντίγραφο του J.M.Straczynski...

Στο σχέδιο ο John Romita jr. όταν ακόμα μπορούσες κάπως να τον ανεχτείς(τουλάχιστον σε αποζημιώνει στις σκηνές της μάχης) και ο Millar να παραδίνει μαθήματα Χιτσκοκικού θρίλερ με μία γεύση ξέφρενης δράσεως και χορταστικής περιπέτειας που συναντάς στις ταινίες του Tarantino ή σε μεγάλα blockbuster του Hollywood...Kαι ο κόσμος του Logan δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος!!





 
Το κόμικ κυκλοφορεί και στα ελληνικά από την Anubis (Wolverine Δημόσιος Κίνδυνος) σε δύο τόμους και σε μετάφραση του Χρήστου Τσέλιου.Μια χορταστική ιστορία που θα ικανοποιήσει όλους τους fan του Wolverine και μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου