Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

IRON MAN # 1 από Christopher Cantwell,CAFU&Frank D’Armata

 Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

Tα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια ότι έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές (ειδικά) η Marvel έχει (ξανά)αρχίσει τους τίτλους της από το #1.Εκεί ειδικά που το έχει τερματίσει είναι στον Iron Man και τον Captain America.Ο Ιron Man την τελευταία φορά που είχε ξεκινήσει από το #1 ήταν το 2018 την εποχή του Fresh line της Marvel(πάντα αυτή η νέα αρχή...που ξεφουσκώνει μέσα σε 5 τεύχη)με συγγραφέα τον Dan Slott(σας το είχα παρουσιάσει εδώ)ενώ λίγους μήνες νωρίτερα από το τέλος του τίτλου, βγήκε ένα limited series 6 τευχών το Iron Man 2020 πάλι με σενάριο του Slott,ο οποίος κατάφερε να με απογοητεύσει οικτρά στον shell head.Όσο τον αγάπησα στον Silver Surfer και στο Run του στον Amazing Spiderman άλλο τόσο με ξενέρωσε στον Iron Man.Να υποθέσω ότι εδώ Dan δεν έγραφες σαν fan boy όπως στους προηγούμενους δύο αυτούς τίτλους.



Όπως έγραφα τότε "θέλω να είμαι θετικός και αισιόδοξος για τα επόμενα τεύχη,ο Slott δείχνει να σέβεται την ιστορία και το παρελθόν του ήρωα μαζί όμως με μία μοντέρνα ματιά στο παρόν πολλά υποσχόμενη για το μέλλον...'' Και όχι ότι δεν το έκανε..Απλά χάθηκε κάπου στη πορεία...



Έτσι λοιπόν μετά το απογοητευτικό Iron Man 2020 η Marvel ξαναρχίζει τον Shell head ξανά από το #1σε σενάριο του Christopher Cantwell(Doctor Doom,Mask)και υπέροχο σχέδιο από CAFU(Unity,Thunder Agents)(πραγματικό όνομα Carlos Alberto Fernandez Urbano!!) αυτή τη φορά όμως πραγματικά ξαναγυρίζει τον Tony Stark πίσω στις ρίζες του, χωρίς ίχνος ρετρολαγνίας και χωρίς να αφαιρεί τίποτα από τη μοντέρνα αισθητική της εποχής του. Και το σημαντικότερο (για εμένα έναν αναγνώστη που μεγάλωσε με George Tuska,Don Heck και Bob Layton στον τίτλο)αποβάλλουν τη Robert Downey jr. αισθητική που ακολουθούσε τον τίτλο από την εποχή που βγήκε η πρώτη ταινία στους κινηματογράφους. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνείτε ίσως με αυτή μου την άποψη(ειδικά της νέας γενιάς)αλλά το έχω ξαναπεί ο χαρακτήρας παιδιά υπήρχε δεκαετίες ΠΡΙΝ τις ταινίες και το MCU.Δε χρειαζόταν να διαβάζουμε μια εικονογραφημένη εκδοχή του Downey jr.


Η νέα retro style armor και homage στο T.O.S. # 39


Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα reboot του τίτλου, αλλά περισσότερο με επιστροφή στις ρίζες του χαρακτήρα. Θέλεις από το υπέροχο εξώφυλλο του Alex Ross με τον Iron Man και σχεδόν όλους τους κλασικούς εχθρούς του(κάποιους έχουμε να δούμε δεκαετίες ολόκληρες π.χ. Melter,Unicorn/εδώ σας έχω έκπληξη,Crimson Dynamo κ.α.)που μας γυρνάει πίσω στη δεκαετία του '70 και στα Iron Man που διαβάζαμε μικροί του Καμπανά. Θέλεις από τη νέα armor του Stark που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δε θυμίζει εκείνη που σχεδίασε ο Granov για το Extremis(και) αργότερα για τις ταινίες, αλλά είναι ένα μείγμα από τη κλασική κόκκινη χρυσή armor έτσι όπως τη σχεδίασαν μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Steve Ditko,Don Heck,George Tuska,Gene Colan,Bob Layton&John Romita jr. και τόσοι άλλοι, αλλά προσαρμοσμένη στη σημερινή εποχή. Ακόμα και το απλό - αλα Errol Flynn- μουστάκι επανήλθε στον Tony(τέλος το μουσάκι, το φάγαμε στη μάπα από το 1997 με heroes Return αν θυμάστε)ο οποίος προσπαθεί από την αρχή του τεύχους να επαναπροσδιορίσει εκ νέου τη ζωή του, και φυσικά να απλοποιήσει τεχνολογικά τη καθημερινότητα του, καθώς επίσης βλέπουμε και την αποχώρηση του από τη Stark Unlimited για να επανεπενδύσει την περιουσία του.


Shellhead&Hellcat - Τέλεια χημεία!!

Όλα αυτά μέσα σε μία εβδομάδα, που ο αναγνώστης παρακολουθεί σαν σε real time.O Cantwell κατορθώνει να κάνει μία ίσια μοιρασιά τόσο στις σκηνές δράσεως, όσο και στη καθημερινότητα του Tony.Φυσικά μέσα σε όλη αυτή τη παράνοια εκείνης της εβδομάδας(μέχρι και σε αγώνες δρόμου θα τρέξει ο Tony με το καινούργιο του αμάξι μια Dodge Aspen του '78 - και θα χάσει)θα χωρίσει με τη Janet Van Dyne,θα (ξανα)βρει μία καλή φίλη τη Patsy Walker(Hellcat με την οποία από την αρχή έχει μία υπέροχη χημεία!!)και έναν μυστηριώδη τύπο τον Fuller Tielhard,που τον πληροφορεί ότι έχει κάτι(εφεύρεση;) που μπορεί να αλλάξει τα πάντα(πιάνει αστραπές-ναι σαν τον Thor ένα πράγμα!!).Προσθέστε επίσης και την επιστροφή του original Unicorn(η έκπληξη που σας έλεγα)που κλέβει μία βίβλο του Gutenberg και ενημερώνει ότι ο "the Other" θα εκδικηθεί σύντομα...

ΟΚ κύριε Cantwell μου ερεθίσατε το ενδιαφέρον και περιμένω να δω τι επιφυλάσσει η συνέχεια!!Πάντως κατάφερες να δώσεις μία επαναφορά στο χιλιοταλαιπωρημένο(τα τελευταία χρόνια ειδικά)franchise του ήρωα, άκρως φιλικό και για τους νέους αναγνώστες που ίσως ξεκινήσουν τον τίτλο, αφού ο συγγραφέας κατορθώνει να επανεκτιμήσει το χαρακτήρα, και να τον κάνει να συνειδητοποιήσει ποιος είναι και τι θέλει από τη ζωή του. Και το πιο σημαντικό που εμένα μου άρεσε ήταν ότι ο Cantwell δεν αναιρεί ότι έχουν γράψει οι συγγραφείς πριν από εκείνον. Ναι υπάρχει η Stark Unlimited,ναι έγινε ότι έγινε με τον Arno Stark,ναι έκανε η σχέση του με την Janet Van Dyne το κύκλο της. Πάμε για άλλα νέα πράγματα τώρα χωρίς να αγνοούμε τα παλιά. Οι συνεντεύξεις του Tony αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που ακόμα και σήμερα αναζητά την ταυτότητα του, που δε ξέρει πως να χειριστεί τη φήμη του, αλλά επιθυμεί να προχωρήσει με το κεφάλι ψηλά στο μέλλον του. Στοιχεία που είχαμε χρόνια να δούμε στο χαρακτήρα, όταν προηγούμενοι συγγραφείς απλά τον παρουσίαζαν σαν τον κυνικό εκατομμυριούχο, με τις εξυπνακίστικες-αλά cinematic Tony Stark- ατάκες(θυμάμαι σε ένα event της Marvel συναγωνίζονταν με τον Spidey ποιός θα πετάξει τις πιο αστείες ατάκες...).Εδώ έχουμε ένα down on Earth Tony Stark που μαζεύει τα κομμάτια του και κάνει μία νέα αρχή. Από την εποχή του Denny O'Neil είχα να το διαβάσω αυτό!!




Και φυσικά το σχέδιο του CAFU που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών. Αυτό το φωτορεαλιστικό στυλ με το οποίο σχεδιάζει(της σχολής Mazzucchelli)και η εκπληκτική ανατομική λεπτομέρεια τόσο των χαρακτήρων, αλλά και του περιβάλλοντος δημιουργούν μία πρώτης τάξεως εικονογράφηση που και πάλι είχα καιρό να δω στον τίτλο. Τα χρώματα του Franκ D'Armata με το σωστό τονισμό εκεί που χρειάζεται(ψυχρή παλέτα στις σκηνές που είναι βράδυ και έντονα στα χρώματα της πανοπλοίας και τα μαλλιά της Patsy)συμπληρώνουν όμορφα τα υπέροχα σχέδια του CAFU και παραδίνουν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.


Ναι ο original Unicorn επιστρέφει!!!


Μη κλείσω λέγοντας ότι είχα πει το 2018.Κρατάω μόνο μία αισιοδοξία που νιώθω ότι ο τίτλος βρίσκεται σε καλά χέρια. Βέβαια όλα μπορούν να ανατραπούν σε 4-5 τεύχη(Marvel είναι αυτή)και να έχουμε και πάλι πισογυρίσματα...Εγώ ξέρω ότι διάβασα ένα πολύ καλό πρώτο τεύχος που με ξαναγύρισε πίσω στη παιδική μου ηλικία και στον Tony Stark που γνώριζα τότε. Όταν το Invincible στον τίτλο είχε αξία .Και ας μην υπάρχει τώρα στο όνομα του τίτλου, νιώθω όμως ότι θα συνοδεύει τον ήρωα σε κάθε του εμφάνιση από εδώ και πέρα και όσο διατηρείτε αυτή η ποιότητα,η όρεξη και το μεράκι του νέου creative team.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου