Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Μερικές Προτάσεις για καλό διάβασμα σε BD - Μέρος 3ο

 Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

Δυστυχώς η δεύτερη καραντίνα μας βρήκε εκεί που δεν τη περιμέναμε(φεύγει όμως σύντομα),τουλάχιστον έχουμε πάντα τα αγαπημένα μας κόμικς να διαβάζουμε και σήμερα σας παρουσιάζω μερικά διαμαντάκια της Γαλλοβελγικής σχολής που ξεχώρισα τελευταία,με την εκδοτική Europe Comics να έχει την τιμητική της!!Αξίζει να τους αφιερώσετε τον αναγνωστικό σας χρόνο!




1.Dad(Συγγραφέας&Σχεδιαστής Nob,Europe Comics) : Ξεκαρδιστικό αλλά συνάμα τόσο αληθινά βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Η Οδύσσεια ενός μπαμπά που μεγαλώνει μόνος τις 4 κόρες του...!!Έχει να αντιμετωπίσει από τη δύσκολη ηλικία της εφηβείας μέχρι την άνευ όρων απαίτηση της.. προσχολικής ηλικίας!! Καμία φορά μέσα στα πιο απλά σενάρια ,εμπνευσμένα από τη καθημερινή ζωή, κρύβονται μικρά αριστουργήματα...Θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας και θα γελάσετε. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 3 άλμπουμς.



2.Back to Basics(Jean-Yves Ferri/Συγγραφέας - Manu Larcenet/Σχεδιαστής,Europe Comics): Ένα ζευγάρι εγκαταλείπει τις ανέσεις της μεγαλουπόλεως για να ζήσει στην εξοχή...Με όσα αναπάντεχα και ευτράπελα και αν θα τους ακολουθήσουν.. Μία ειρωνική, γλυκόπικρη και χιουμοριστική ματιά στο πόσο εξαρτημένοι τελικά είμαστε με την τεχνολογία και τα υλικά αγαθά...Συμπαθητικό σκίτσο από τον Μanu Larcenet(Βlast,Cosmonauts of the Future)που έχει πάντα το δικό του ξεχωριστό στυλ, και ουσιαστικά σχεδιάζει τον ίδιο του τον εαυτό και τις προσωπικές του εμπειρίες...




3.Desert Star(Stephen Desberg/Σενάριο - Enrico Marini/Σχεδιαστής,Europe Comics): Και μόνο που το σχεδιάζει ο Marini είναι αρκετό για να με κάνει να το διαβάσω με κλειστά μάτια...Όταν δολοφονούν άγρια τη γυναίκα και τη κόρη του(στης οποίας το πτώμα θα βρεθεί χαραγμένο ένα άστρο) ο γερουσιαστής Matthew Montgomery,έχοντας μηδενικά στοιχεία παρά μόνο ένα όνομα στη διάθεσή του, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι ακόμα και  μέχρι τα έγκατα της κολάσεως για να βρει τους υπαίτιους...Μονάχα που το ταξίδι δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο νόμιζε...O Stephen Desberg(IR$,Jack Wolfgang,Sherman)μας παραδίδει μία καθαρόαιμη Western περιπέτεια μυστηρίου και παράλληλα θίγει και θέματα ρατσισμού και γυναικείας εκμετάλλευσης(οι Ινδιάνες που εκπορνεύονται με τη βία)που λίγοι έχουν τολμήσει να θίξουν πόσο μάλλον σε κόμικ τέτοιας θεματολογίας..Το σχέδιο του Marini(Eagles of Rome,Gypsy) ένα χάρμα οφθαλμών που από μόνο του αποτελεί ένα καλό κίνητρο να διαβάσει κανείς το κόμικ, πέρα από το σφιχτοδεμένο σενάριο. Μεγάλος μάστορας της σωματικής ανατομίας, οι χαρακτήρες του Μarini παρουσιάζονται στιβαροί, δυνατοί και όμορφοι ειδικά οι γυναικείοι, που μοιάζουν να ξεπήδησαν από τις σελίδες του Manara και του Paper Man(L'uomo di carta, o Quattro dita)και σφύζουν από ζωντάνια.




4.Sour Apple : (Jerzy Szylak/Συγγραφέας - Joanna Karpowicz/Σχεδιάστρια,Timof Comics): "I didn't know how to be a good wife...Even thought I tried..." Mερικές μέρες πριν(25 Νοεμβρίου)ήταν η μέρα κατά της γυναικείας κακοποίησης, και αυτό ειδικά το κόμικ δε θα μπορούσε να λείπει από τη σημερινή λίστα των προτεινόμενων BD.Αν και προερχόμενο από την Πολωνία με τίτλο Kwaśne jabłko (κυκλοφόρησε από τη Timof Comics το 2017)μεταφράζεται  και κυκλοφορεί σε e-book από τη Europe comics για να συγκλονίσει και τους αναγνώστες στην άλλη Ήπειρο. Πίσω από ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι, ένας εργατικός και γοητευτικός άντρας, με τη δασκάλα και θρησκευόμενη, όμορφη γυναίκα του, κρύβεται ο εφιάλτης της κακοποίησης. Η ιστορία του θύματος που περιγράφει τη λεκτική αλλά και σωματική βία που βιώνει από το θύτη της. Τη μία στιγμή ο καλύτερος σύζυγος και την άλλη ένα μεταμορφωμένο κάθαρμα που χτυπάει, χλευάζει και βιάζει τη γυναίκα του, που το μόνο που προσπαθεί είναι πάντα να είναι μια καλή και αφοσιωμένη σύζυγος.Mέσα στις σχετικά λίγες σελίδες του κόμικ, ζούμε τον εφιάλτη και γινόμαστε μάρτυρες της καθόδου στη Κόλαση αυτής της γυναίκας που είναι πλέον παραδομένη στη μοίρα της.. 


Η αγάπη της για τον άνδρα της, και η πίστη ότι ίσως κάποια στιγμή αλλάξει επειδή κατα βάθος και αυτός την αγαπάει, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο βίας, εξευτελισμού, και κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής...Μία ιστορία γροθιά στο στομάχι, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι είναι αληθινή. Ότι μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας.. ή ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.. Μία ιστορία όμως που πρέπει να ειπωθεί και να σχεδιαστεί γιατί είναι η σκληρή αλήθεια, όσο και αν ενοχλεί ή πονάει, όσο και αν μένουμε αμέτοχοι και της δίνουμε με τη στάση μας λόγο ύπαρξης. Κανείς δε θέλει να φάει το ξινό μήλο, αλλά κάποιοι άνθρωποι θα το φάνε, όσο "στυφή" γεύση και να τους αφήσει.. Το σχέδιο της Joanna  Karpowicz(Anastasia) μοιάζει με ζωγραφική σε καμβά, χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα με έντονο εκείνο του κόκκινου, δίνει το ρεαλισμό εκείνο που χρειάζεται για να σχεδιάσεις μία ιστορία σαν και αυτή..



5.Blossoms in Autumn (Zidrou/Συγγραφέας - Aimee De Jongh/Σχεδιάστρια,Europe Comics):"Retirement my ass...More like a retreat from life..." Σε σενάριο Zidrou(Hell of an Innocent,Shi,The Client)που τείνει να γίνει μαζί με τον Jean Van Hamme και τον Raoul Cauvin, ο αγαπημένος μου ευρωπαίος σεναριογράφος, το Blossoms in Autumn είναι μία τρυφερή αλλά συνάμα και γλυκόπικρη ιστορία για τη μοναξιά, το χρόνο που φεύγει αφήνοντας τα σημάδια επάνω μας, και τη "σκληρή" πορεία προς τη τρίτη ηλικία. Ο Ulysses,χήρος ετών 59, νιώθοντας τη ζωή να το βάζει στο περιθώριο μετά την αναγκαστική συνταξιοδότηση του, θέλει να κάνει μία αλλαγή αλλά δε ξέρει πως...Ψάχνει για μία -από καιρό χαμένη-Ιθάκη...

Η Μediterranea ετών 62 ,πρώην φωτομοντέλο που πλέον έχει δικό της μαγαζί, δε παντρεύτηκε ποτέ , και μετά το θάνατο και της μητέρας της , νιώθει ότι έχει χάσει το τραίνο της ζωής.. Ο χρόνος είναι αμείλικτος επάνω στο κάποτε καλαίσθητο σώμα της αλλά και τη ψυχή της , που επιθυμεί να ζήσει ξανά τον έρωτα που στερήθηκε εδώ και χρόνια...



Όταν οι δύο αυτές μοναχικές ψυχές συναντηθούν εντελώς τυχαία, θα ανακαλύψουν μαζί ότι τη ζωή τη φτιάχνουμε όπως θέλουμε εμείς μόνο. Ότι τίποτα δεν τελείωσε αν δε το επιτρέψουμε εμείς, και ότι η ζωή δίνει ευκαιρίες ακόμα και όταν νομίζουμε ότι δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο πια. Μία αριστοτεχνική σπουδή στην ελπίδα που γεννάει η αγάπη και η γαλήνη της συντροφικότητας. Είναι η Ιθάκη που όλοι ψάχνουμε να βρούμε σε όλη μας τη ζωή. Άλλοι τη βρίσκουν γρηγορότερα, άλλοι όχι. Το σημαντικό είναι όμως να βρεθεί...Μία όμορφη ιστορία, όμορφα και ζεστά σχεδιασμένη από την Oλλανδέζα καλλιτέχνιδα Aimee De Jongh(που χρησιμοποιεί μία χρωματική παλέτα από γκρι και λευκά μολύβια και με επικαλύψεις  απαλού καφέ) που θα σας γεμίσει ελπίδα.

Καλή ανάγνωση πάντα με αγαπημένα κόμικς!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου