Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Beetle Baily από Mort Walker

 Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός


Ένα ακόμα κλασικό comic strip των αμερικάνικων(και όχι μόνο)εφημερίδων που αρχικά ξεκίνησε(4 Σεπτεμβρίου του 1950)με θέμα τις περιπέτειες ενός φοιτητή πανεπιστημίου(ονόματι Spider ο οποίος ονομάστηκε σε Βeetle Baily)για να καταλήξει πολύ σύντομα σε κωμική παρωδία του αμερικάνικου στρατού όταν ο Beetle κλήθηκε να τον υπηρετήσει στο strip της 13ης Μαρτίου του 1951.Έκτοτε ο Beetle θα κάνει τη μεγαλύτερη θητεία που έχει γίνει ποτέ στο στρατό. Τα δύο επίσης πρώτα χρόνια του strip ο Wakler θα κάνει τα πάντα μόνος του(σενάρια, σκίτσα, μελάνωμα και lettering)ενώ αργότερα θα έχει και βοηθούς(καθώς ο Walker μαζί με τον καρτουνίστα Dik Browne θα κάνουν και τη spin-off σειρά Hi&Lois η οποία Lois μάλιστα είναι η αδερφή του Beetle)όπως τους Fred Rhoads,Jerry Dumas,Frank Johnson κ.α. Το comic strip του Beetle Baily χαρακτηρίζεται βασικά από δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι αποτελεί το μακροβιότερο strip στην ιστορία της 9ης τέχνης, που σχεδιάζονταν από τον ίδιο δημιουργό από τον Σεπτέμβριο του 1950 όταν πρωτοδημοσιεύτηκε μέχρι και τον θάνατο του δημιουργού το 2018( περισσότερο και από όσο ο Shultz σχεδίαζε τα Penuts)!!



Το δεύτερο ότι περιέχει ολοζώντανους χαρακτήρες καθένας με τη δική του προσωπικότητα αλλά και κουσούρια!!Και φυσικά χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα(περισσότερο και από εκατοντάδες κάμψεις που μπορεί να σου δώσει γαλονάς στη θητεία σου!!)Έξυπνες ατάκες, σπιρτάδα και ζωντανοί διάλογοι των χαρακτήρων που συντροφεύουν τη σειρά όλα τα χρόνια δημοσίευσης της.



Ο τεμπέλης αλλά καλόκαρδος Baily(που ποτέ δεν τον έχουμε δει χωρίς να μη φοράει καπέλο είτε το πηλίκιο του στρατού, είτε ένα απλό τζόκευ στην άδεια του),ο νευρικός Λοχίας Orville P. Snorkel που φέρεται άσχημα στον Βeetle και του φορτώνει όλο τις πιο σκληρές αγγαρείες και η μεταξύ τους σχέση είναι μία σχέση αγάπης-μίσους αλλά στη πραγματικότητα θεωρεί τον Beetle πραγματικό του φίλο,τον Ταξιαρχικό Στρατηγό Amos T. Halftrack που όσο σκληρός δείχνει άλλο τόσο υποτάσσεται στις προσταγές της γυναίκας του, τη σέξι γραμματέα Miss Βuxley που γουστάρει τον αδιάφορο Baily χωρίς ο ίδιος στην αρχή να το αντιλαμβάνεται, ο υπολοχαγός Jackson Flap ένας από τους πρώτους μαύρους χαρακτήρες σε strip που ουσιαστικά «banαρίστηκε» γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα προκαλούσε φυλετική ένταση μεταξύ στρατιωτών και πολλοί πολλοί άλλοι. Όλοι τους αξιαγάπητοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους.




Μετά από δεκαετίες δημοσίευσης και άφθονου γέλιου που χάρισε στους αναγνώστες του ο Beetle Baily και ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Mort Walker,Βραβεύτηκαν από τον ίδιο τον αμερικάνικο στρατό, παίρνοντας την «τιμητική» αναγνώριση που τους άξιζε. Το (πραγματικό) Πεντάγωνο προσκάλεσε τον Walker σε μια τελετή τον Μάιο του 2000 που τίμησε τον γελοιογράφο για το έργο του στη στήριξη του στρατού.




Ο Beetle Baily είχε καριέρα και στα κόμικς με εκδοτική διάρκεια από το 1953 μέχρι και το 1980 από διάφορες εταιρείες (όπως Dell, Gold Key, Charlton και Harvey που έβγαζαν και τον Popeye επίσης άλλον έναν χαρακτήρα της King Features Syndicate)Μετά το θάνατο του το strip συνεχίζεται από τους τρείς γιούς του δημιουργού Neil, Brian και Greg, και τους σχεδιαστές Mike Yates και Jenny Walker-Yates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου