Κυριακή 26 Απριλίου 2020

IRON MAN - Οι 5 πιο κλασικές στιγμές του χρυσού εκδικητή

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

O Iron Man ανήκει στο πάνθεον εκείνο των πιο κλασικών ηρώων του Marvel Universe.Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στον τίτλο ανθολογίας sci-fi/thriller ιστοριών Tales of Suspense στο νούμερο #39 τον Μάρτιο του 1963.Δημιούργημα των Stan Lee,του αδερφού του Larry Lieber,και των σχεδιαστών Don Heck(που σχεδίασε τις πρώτες ιστορίες του)και του Jack Kirby(που σχεδίασε τη μορφή της πρώτης αρματωσιάς του)ο σιδερένιος χρυσός εκδικητής,μέσα στα 57 χρόνια εκδοτικής του πορείας(ναι γιατί ο χαρακτήρας υπήρχε και πριν τις ταινίες του Robert Downey jr.) μας έχει δώσει πολλές καλές,λιγότερο καλές,και κακές ιστορίες,σίγουρα όμως και αρκετές κλασικές ιστορίες.




Παρακάτω επέλεξα τις 5 πιο κλασικές και αγαπημένες σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο,γι'αυτό και οι περισσότερες(σχεδόν όλες) προέρχονται κυρίως από το πρώτο volume της σειράς(που έβγαλε 332 τεύχη)γιατί με αυτό μεγάλωσα πιτσιρικάς και διάβαζα πρώτα στο εβδομαδιαίο Σπάιντερ Μαν του Καμπανά,και μετά αγοράζοντας όλη τη σειρά στην original έκδοσή της.Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα volumes(ουσιαστικά κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε από ένα)δεν έχουν να επιδείξουν καλές ιστορίες οι οποίες θα γίνουν με τη σειρά τους και αυτές κλασικές.Oι παρακάτω είναι οι πιο αγαπημένες μου και θεωρούνται και από τις κλασικότερες στιγμές του σιδεράνθρωπου.Ξεκινάμε λοιπόν:





1. The Beginning of The End(Iron Man vol.1 # 17 - 19. Σεπτέμβριος/Νοέμβριος 1969.Συγγραφέας : Archie Goodwin. Σχεδιαστής : George Tuska) Ο Tony Stark αντιμετωπίζει τα ύπουλα χτυπήματα του Midas,τη μυστηριώδη Madame Mask,αλλά και ένα δικό του LMD που απειλεί να πάρει τη θέση του αληθινού Stark..O Iron Man μεταξύ ζωής και θανάτου θα αγωνιστεί για τη σωτηρία όχι μόνο της ζωής του,αλλά και της ίδιας του της ψυχής..Χρόνια πριν τον Miller και το Born Again στο Daredevil,οι αναγνώστες παίρνουν μία γεύση για το πως ένας ήρωας χάνει τα πάντα,αλλά βρίσκει το σθένος ενάντια σε όλους και όλα να ξαναγυρίσει πίσω,να πατήσει γερά στα πόδια του και να αγωνιστεί για τη χαμένη του ζωή.Εκπληκτικό σχέδιο από George Tuska,έναν από τους σπουδαιότερους Iron Man artists που για 10 χρόνια μας έδωσε αξέχαστα panels στον τίτλο,και χιτσκοκικό σενάριο γεμάτο αγωνία και δράση από τον Archie Goodwin.Το έχουμε διαβάσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις του Καμπανά τη δεκαετία του '70.Σαν παιδί θυμάμαι τη τελική μονομαχία με τον Stark(με την original bulky armor) και το LMD πάνω από το χυτήριο πόσο με είχε εντυπωσιάσει!!




2. Doomquest(Iron Man vol.1 #149 -150. Αύγουστος/Σεπτέμβριος 1981.Συγγραφέας :David Michelinie(μαζί με Bob Layton) Σχεδιαστής : John Romita jr./Bob Layton-μελάνια) Ο Doom επιθυμεί κυκλώματα τεχνολογίας Stark,τα οποία ο Tony φυσικά δεν τα παραδίδει.This means war!!Και ενώ οι δυό τους μάχονται αναμεταξύ τους,ένας υπηρέτης του Doom τους παγιδεύει στη χρονομηχανή του τελευταίου και τους στέλνει πίσω στο χρόνο...Στην εποχή του Βασιλιά Αρθούρου στο Κάμελοτ!!Εκεί οι δύο σιδερένιοι θα τον βοηθήσουν ενάντια στις ορδές της σατανικής αδελφής του της μάγισσας Μοργκάνα,αλλά θα πρέπει να βρουν και ένα τρόπο να γυρίσουν πίσω στην εποχή τους!!


Η περίοδος Michelinie-Romita jr.-Layton παραμένει η πιο αγαπημένη μου εποχή στον shellehad.Θα μπορούσε όλη η λίστα να είναι με δικά τους τεύχη.Ο Michelinie έγραψε υπέροχα σενάρια που ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζουν τον ήρωα.Ο Layton είναι ο καλύτερος artist στον Iron Man και εξύψωσε τα σχέδια οποιουδήποτε σχεδιαστή μελάνωνε..Τον θεωρώ κορυφαίο μελανωτή όπως και τον Joe Sinnot.Το εξώφυλλο στο τεύχος #150 με τον Iron Man σε αντιπαράθεση με τον Doom παραμένει κλασικό και έχει αντιγραφεί πολλές φορές.Κυριολεκτικά η χρυσή εποχή του χρυσού εκδικητή!!





3. Deliverance (Iron Man vol.1 #182.Μάιος 1984.Συγγραφέας: Denny O'Neil.Σχεδιαστής :Luke McDonnel) ''I've been killing myself for years. That's not news. But I'm going to stop...'' Μία σκοτεινή περίοδο στη ζωή του Tony Stark.Έχει χάσει τα πάντα.Την περιουσία του,τους φίλους του,την αξιοπρέπεια του.Γυρνώντας άστεγος και αλκοολικός μέσα στη παγωμένη Νέα Υόρκη,θα αποκλειστεί στα χιόνια μαζί με την αλκοολική φίλη του που θα γεννήσει..Η εμπειρία του να φέρει στο κόσμο μία νέα ζωή θα τον κάνει να αλλάξει στάση ζωής.Από εκείνη τη στιγμή ο Stark θα ξαναγεννηθεί και θα διεκδικήσει πίσω τη ζωή του.O Denny O'Neil παίρνοντας ένα παλαιότερο σενάριο του Michelinie(Demon in the Battle που σας είχα παρουσιάσει παλαιότερα)σχετικά με τον αλκοολισμό του Stark,μας παρουσιάζει το ταξίδι του στη κόλαση και από εκεί ξανά στην επιστροφή του.Πήρε πολλά τεύχη για να γίνει αυτή η επιστροφή(την εποχή εκείνη Iron Man ήταν ο φίλος του Stark - James Rhodes o μετέπειτα War Machine)και μας έδειξε σε όλους τους αναγνώστες γιατί ο Tony Stark είναι ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής,χωρίς αρματωσιά και δυνάμεις.Το σημαντικότερο τεύχος ολόκληρου του run στον τίτλο του Denny O'Neil.Μέσα σε ένα μόνο τεύχος ο συγγραφέας λέει όσα άλλοι θα χρειαζόντουσαν να πούνε σε 5...




Και μας δείχνει πόσο αληθινός,ανθρώπινος και αγωνιστής μπορεί να γίνει ο Stark,όταν πραγματικά νικήσει τα πάθη του,και τον χειρότερο εχθρό του,που δεν είναι άλλος από τον ίδιο του,κακό εαυτό.Σημείο κλειδί σε όλο το run μέχρι και τη κορύφωση στο τεύχος #200 και τη τελική μάχη με τον άνθρωπο που είχε φέρει τον Tony σε αυτή την κατάσταση τον Obadiah Stane.Aγαπημένο και αξέχαστο τεύχος.Το έχω διαβάσει χιλιάδες φορές...





4.Armor Wars(Iron Man vol.1 #225 - 232. Δεκέμβριος 1987 - Ιούλιος 1988.Συγγραφέας : David Michelinie/Bob Layton Σχεδιαστές : Mark Bright&Bob Layton) "I'm going to get back what's mine. And Heaven help anyone who gets in my way!" Aκόμα θυμάμαι τη διαφήμιση σε ένα τεύχος του Captain America που είχα αγοράσει πιτσιρικάς(150 δρχ. τότε ήταν μεγάλο ποσό)και τη διαφήμιση μέσα για το Armor Wars που έλεγε "They stole his technology..And Now it's Total War!!Aυτό ακριβώς.Ο Tony ανακαλύπτει ότι δικά του κυκλώματα χρησιμοποιούνται σε τεχνολογία super villains και ένας αγώνας για την απόκτηση τους ξεκινά με κάθε τίμημα.Στο δρόμο του ο Tony θα βρεθεί αντιμέτωπος με αμέτρητους armor villains,τον Captain America(πριν εποχές Civil War στα κόμικς και το σινεμά)ακόμα και με την κυβέρνηση των ηνωμένων πολιτειών!!Το δεύτερο πέρασμα των Michelinie/Layton από τον τίτλο μας δίνει μία all time classic ιστορία που μέχρι σήμερα παραμένει σημείο αναφοράς για τον ήρωα και το σύμπαν του.



Ο Layton κάνει παπάδες στα σχέδια του Mark Bright και μας δίνει έναν baddass Iron Man που δικαιολογεί το προσωνύμιο του Invincible!!Εντυπωσιακές σκηνές μάχης που κόβουν την ανάσα.Ακόμα θυμάμαι να διαβάζω με το φίλο μου τις ιστορίες αυτές στο ελληνικό Σπαιντερ Μαν στο δεύτερο διάλειμμα στο σχολείο(ήμουνα πρώτη Λυκείου τότε το 1991)περιμένοντας με αγωνία κάθε σχεδόν βδομάδα την εξέλιξη της ιστορίας...





5.EXTREMIS(Iron Man vol.4 #1 -6. Ιανουάριος 2005 - Απρίλιος 2006. Συγγραφέας : Warren Ellis Σχεδιαστής : Adi Granov)  Ίσως η σημαντικότερη μοντέρνα εκδοχή του ήρωα και η ιστορία εκείνη που βασίστηκε ολόκληρη η κινηματογραφική εκδοχή του χαρακτήρα με πρωταγωνιστή τον Robert Downey jr. O Warren Ellis αναλαμβάνει το ολικό revamp του χαρακτήρα για τα 00's και ο Adi Granov σχεδιάζει(ή μάλλον ζωγραφίζει καλύτερα) την εικονική,χαρακτηριστική αρματωσιά του Iron Man που θα αποτελέσει τη βάση για αυτήν που θα φοράει ο ήρωας τα επόμενα χρόνια τόσο στα κόμικς όσο φυσικά και στις κινηματογραφικές του περιπέτειες.Το σενάριο της σειράς αποτέλεσε τη βάση για την τρίτη ταινία του ήρωα.Εδώ έχουμε έναν νέο ορό σούπερ στρατιώτη που εμφανίζεται με βάση τη νανοτεχνολογία και τη γενετική.



Όταν ο ορός(που ονομάζεται EXTREMIS)πέφτει στα χέρια ενός τρομοκράτη ο Iron Man θα προσπαθήσει να τον σταματήσει αλλά με ολέθριες συνέπειες και για τον ίδιο..Μία εκπληκτική ιστορία που αποτέλεσε το καλύτερο jumping on point για μια νέα γενιά αναγνωστών που γνώρισαν τον ήρωα και στην έντυπη μορφή του εκτός των ταινιών.Μία απο τις καλύτερες ιστορίες του shellhead για τη νέα χιλιετία.Κλασική και εικονογραφημένη(η μάλλον ζωγραφισμένη)τοποθετείται άξια δίπλα σε όλες τις κλασικές στιγμές του χαρακτήρα.

HONORABLE MENTIONS

Oι παρακάτω δύο ιστορίες έχουν παρουσιαστεί σε δικά τους άρθρα στο Comicmaniacs και επειδή είναι και αυτές κλασικές σας παραθέτω τους τίτλους τους και το link που θα τις (ξανά)βρείτε.Φυσικά αναφέρομαι στα Demon in the Bottle (Iron Man vol.1 #128)των Michelinie/Romita jr./Layton και το Iron Man vol.1 #78(Vietnam story)των BillMantlo/GeorgeTuska που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο ανήκουν στις πιο κλασικές στιγμές του shellhead.


Σχέδιο του Gene Colan για το εξώφυλλο του Iron Man #1 Μάιος 1968


Δεν ήταν μόνο αυτές οι καλύτερες φυσικά ιστορίες του Iron Man.Σίγουρα όμως πιστεύω ότι όπως και για εμένα,ήταν οι πιο αγαπημένες σας.Φυσικά θα μπορούσα να αναφερθώ και στην περίοδο Heroes Return και το run των Kurt Busiek&Sean Chen ή σε εκείνο των Matt Fraction&Salvador Larrocca,ή ακόμα και στις πρώτες ιστορίες στα Tales of Suspense που έχτιζαν σιγά σιγά το σύμπαν του ήρωα.Αλλά θα ήθελα να γράφω ολόκληρα κατεβατά(και ήδη με αυτό σας κούρασα)Ίσως σε κάποια άλλη λίστα μου στο μέλλον να αναφερθώ και σε αυτές.Ελπίζω ο ήρωας να συνεχίσει να μας δίνει καλές ιστορίες για τα επόμενα χρόνια που θα παραμείνουν εξ'ίσου κλασικές!!

Το άρθρο αφιερώνεται στους φίλους κ.Πάνο Παχνέλη και Chris Makro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου